GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Nida Işık, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan'da da sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak ve iftardan uykuya gidene kadar ki zaman dilimine iki ara öğün eklenmesi gerektiğini bildirdi.

Işık, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında kişilerin beslenme düzeninde önemli değişiklikler olduğunu anımsattı.

Ramazanda öğünlerin sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmesi gerektiğini belirten Işık, oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olduğunu vurguladı.

Işık, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan'da da sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak ve iftardan uykuya gidene kadar ki zaman dilimine iki ara öğün eklenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu şekilde yaşanabilecek olumsuzluklar ve metabolizma hızınızın düşmesi engellemiş olur. Sahura kalktığında uykusunun bölünmesinden şikayet edenler bir saat erken yatıp, sahura kalmaya çalışmalıdır. Sahura mutlaka kalkılmalı ve sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gene gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur."

Orucun su veya hurma ile açıldıktan sonra çorba, salata gibi hafif yiyeceklerle yemeğe devam edilmesi ve 5-10 dakika ara verilmesi gerektiğini anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Verilen ara, aynı zamanda mideyi de rahatlatacaktır. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. Bunların yanında hem protein hem kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayran tüketimi de unutulmamalıdır. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir."

Kaynak: aa