RİZE (AA) - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan Girişimsel Radyoloji Birimi ve biplan enjiografi cihazı, kanser hastalarının umudu oldu.

Başhekim Prof. Dr. Hasan Türüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, vertebral kemik metastazlarına yönelik yapılan RF ablasyon işlemini hastanelerinde gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu işlem bırakın Rize'yi, Karadeniz Bölgesi için bir milattır. Türkiye çapında da girişimsel radyoloji birimlerinde bu işlemi yapan birkaç merkezden biri konumundayız" dedi.

Girişimsel radyolojik işlemlerin Türkiye'de farklı merkezlerde yapıldığını ifade ederek, "Girişimsel radyoloji biriminde bulunan biplan anjiografi cihazı, teknoloji açısından Türkiye'deki en iyi cihazlardan birisi. Türkiye'de sayılı bulunan bu cihazı hastanemize kazandıran öncelikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı'na, bu hizmetin burada sunulmasını sağlayan radyoloji ekibimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Türüt, sağlık alanında büyük öneme sahip bu cihazların, Rize'de olmaması nedeniyle hastaların sürekli il dışına gitmek zorunda kaldığını anlatarak, "Artık hastalarımız en ufak bir ücret dahi ödemeden tedavilerini burada oluyor. Önceden tetkik için bile hastalarımızı en yakındaki Trabzon'a göndermek zorunda kalıyorduk. Artık hedefimiz burada ciddi bir merkez kurarak, hastalarımızın hem tanı hem de tedavilerini bitirebilmek" dedi.

Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih İnecikli ise girişimsel radyolojinin, tıbbın hızla ilerleyen bir dalı, radyolojinin tedavi edici bölümü olduğunu belirterek, tek bir konu ya da organ sistemiyle uğraşmadığını, hastanın normal hayata dönme süresinin çok daha kısa olduğunu söyledi.

İnsan vücudunda gelişen tümörlerin, çeşitli organlara yayılım (metastaz) gösterebildiğini anlatan İnecikli, "Bu yayılım gösterdikleri organlardan biri de omurgayı oluşturan kemiklerdir ki bunlara omur (vertebra) diyoruz. Omurlara gelişen metastazlar, kemik yapıda harabiyete neden olmaktadır. Bazen kitle şeklinde omur içerisine yerleşmektedir. Bu esnada kemik yapısını bozarak dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır. Bu harabiyet bazen omurda ciddi kemik kırıklarına neden olup omurların çökmesine yol açmaktadır" dedi.

İnecikli, yaptıkları işlemdeki amaçlarının, omur içerisindeki metastatik kitleye ulaşıp o bölgeyi radyofrekans dalgalarıyla belirli ısılarda yakarak kitlenin yok olmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, "Bu esnada kitle yok olurken kemik yapıda boşluk meydana gelmektedir. Bu boşluğu da kemik çimentosu olarak tabir edilen polimetilmetakrilat (PMMA) maddesiyle doldurmaktayız. Bu işleme vertebroplasti diyoruz. PMMA maddesi kemikte restorasyon sağlayıp omurun daha fazla kırılmasını önlemektedir" diye konuştu.

 

 

Girişimsel Radyoloji Birimi'nde kurulan son teknoloji ürünü biplan anjiografi cihazının, işlemlerini belirgin derecede kolaylaştırdığını anlatan İnecikli, "Bu cihazda bulunan yazılım ve donanımlar, Türkiye'deki pek çok üniversite ile eğitim ve araştırma hastanelerinde bulunmamaktadır. Cihazın üstün teknolojik özellikleri sayesinde, işlemlerimiz sırasında gelişebilecek komplikasyon riskleri en aza indirilmektedir. İşlem süremiz kısalmaktadır. Hedefimiz, en kısa sürede hastaya en büyük faydayı sağlamaktır. Bu da hasta konforunu ve memnuniyetini artırıcı bir faktördür" ifadesini kullandı.

İnecikli, tek başına vertebroplasti işlemi yapılan girişimsel radyoloji üniteleri açısından Karadeniz Bölgesi'nde ikinci merkez konumunda olduklarını kaydederek, "Türkiye çapında da sayılı merkezler arasındayız" dedi.

Akciğer kanserine bağlı vertebral metastazı sebebiyle RF ablasyon ve vertebroplasti işlemi uygulanan Dursun Yazıcı da 5 yıldır hasta olduğunu belirterek, "Çok büyük ağrılar çekiyordum. Şimdiye kadar il dışına gitmek zorunda kalıyordum. Bu ağrılarım, buradaki cihaz ve hocalarım sayesinde giderildi. Şimdi çok rahatım ve il dışına gitmek zorunda kalmıyorum. Randevu almadan ve hiçbir ücret ödemeden gelip tedavimi oluyorum" diye konuştu.

Kaynak: aa