RİZE (AA) - Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, Rize'de erken teşhisi mümkün olan meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik geniş kapsamda ücretsiz tarama faaliyeti başlatıldığını bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserinde belirtiler ortaya çıkmadan erken teşhis konulmasının tedavi sürecinde hasta lehine en önemli faktör olduğunu belirtti.

Erken teşhis ve tedavi sayesinde hastaların hızla iyileşme sürecine girdiğini, bu nedenle taramaya önem verdiklerini vurgulayan Tepe, şöyle devam etti:

"Bu süreçte 30-70 yaş arası kadınlarda meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taraması, 50-70 yaş arası erkeklerde kalın bağırsak kanseri taraması aile hekimleri tarafından yapılabilecektir. Randevuları ve sürecin takibi bizzat aile hekimlerince ve Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı ilgili sağlık personelince yapılacaktır. Kişinin sadece aile hekimine başvurması tüm işlemler için yeterlidir. Rize'de yaşayan ve misafir olan vatandaşlarımızı sağlıkları açısından kanser tarama programına katılmalarını önemle tavsiye ediyorum. İlimize misafir olarak gelen insanlarımız da buradaki yakınlarının kayıtlı olduğu aile hekimlerine başvurabilirler."

Tepe, insanların genelde kanser hastalığını kendine yakıştıramadığını kaydederek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Kanser hastalığıyla mücadelede en etkili yol erken teşhistir. Bu sayede söz konusu kanser türlerinde hastalık daha başlangıç evresindeyken yok edilebilmektedir. En büyük hatalardan biri 'nasıl olsa bana bir şey olmaz' diyerek hastalığı kendisine yakıştırmayıp tahlilleri kabul etmemek ya da 'bir şey çıkarsa moralim bozulur' diyerek yine gerekli tetkikleri yaptırmamaktır. Kendimize ve sevdiklerimize bir iyilik yaparak lütfen ihmal etmeyelim, bir an önce başvuralım."

Kaynak: aa