SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun'da sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve empati kurulması amacıyla başlatılan proje çerçevesinde, ortaokul ve lise öğrencilerine hastaneler gezdirilerek, bu sektörde çalışanların zorlu koşulları anlatıldı.

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Milli Eğitim İl Müdürlüğünce hayata geçirilen, "Şifa Veren El, Onu Anlayan Yürek Projesi" kapsamında, ortaokul ve lise öğrencileri hastaneleri gezdi.

Hastanelerin en yoğun poliklinik ve acil servislerinde çalışan doktorlar ile sağlık çalışanlarını gözlemleme imkanı verilen öğrencilere, sağlıkçıların çalışma koşulları hakkında çeşitli bilgiler verildi.

Beyaz önlük giydirilen öğrencilere, proje kapsamındaki etkinliklerle, gelecekte yaşanması muhtemel sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçilmesi amaçlandı.

- "Hedefimiz önümüzdeki yıllarda sağlıktaki şiddetin sonlanmasıdır"

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dursun Mehmet Mehel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 1,5 yıl süreceğini belirterek, "Hedefimiz 5 bin öğrencinin hastaneleri gezmesidir" dedi.

Mehel, "Şifa Veren El, Onu Anlayan Yürek Projesiyle", gençlerin özellikle sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, sıkıntıyı, stresi görmelerini ve onları anlamalarını istediklerini belirterek, gelecek yıllarda sağlıktaki şiddetin sonlanmasını hedeflediklerini anlattı.

Mehel,  "Çocuklarımıza sağlık çalışanlarıyla ilgili güzel bilgi sunmak, onları, sağlıkta şiddetsiz bir geleceğe hazırlamak ve daha iyi bir sağlık hizmeti sunmak için hazırlamak istiyoruz. Yani çocuklarımızın doktorlarla empati kurmasını arzuluyoruz" diye konuştu.

- "Burada empati kurdum"

Proje'ye katılan Tülay Başaran Lisesi öğrencisi Nisanur İçli ise doktor ve hemşirelerin hastanede yaşadıkları sıkıntıları ve çalışma koşularını yerinde gözlemlediklerini kaydetti.

Bazı doktorların belli branşlarda görev alması için uzun yıllar eğitim aldığını öğrendiklerini belirten İçli, şunları anlattı:

 "Doktorlar sadece insanların hayatını kurtarabilmek için mücadele veriyor. Bunun için yıllarca eğitim alıyor. Yani burada empati kurdum. Şimdi onları daha iyi anlıyorum. Bir hastanın uyguladığı şiddet doktor ve hemşireleri, tüm çalışanları psikolojik olarak etkiliyor. Bu da bir başka hastanın kaliteli sağlık hizmeti almasını engelliyor." 

Kaynak: aa