SAMSUN (AA) - Samsun Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Mustafa Kasapoğlu, astımlı hasta sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

Kasapoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği işbirliğiyle Dünya Sağlık Örgütü'nce kurulan GARD (Global Alliance Against Respiratory Diseases) Türkiye Projesi çatısı altında 5 Mayıs Dünya Astım Günü olarak belirlendiğini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık her 12 - 13 erişkinden birinin, 7 - 8 yaş arasındaki her çocuktan da birinin  astım hastası olduğunu kaydeden Kasapoğlu, şunlarız aktardı:

"Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve ataklar ile seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12 - 13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır."

Astım tedavisinin amacının hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun devam ettirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, uygun ilaç tedavisiyle, astımlıların iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebildiğini kaydetti.

Astım hastalığının kontrol altına alınabilir hastalıklar arasında yer aldığına da dikkati çeken Kasapoğlu, şu bilgileri verdi:

"Astımı tetikleyen 2 grup risk faktörü vardır. Kişisel risk faktörleri içinde genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki astım hastalığı kontrol altına alınabilir hastalıklar arasındadır. Bunun için hastaların bilinçli ve bilgili olması önemlidir."

Kasapoğlu, astım günü nedeniyle çeşitli programlar ve etkinlikler düzenleneceğini de ifade etti.

 

Kaynak: aa