GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Nida Işık, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için günde 8-10 bardak su tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Işık, yaptığı yazılı açıklamada, suyun canlıların yaşaması için hayati öneme sahip, oksijenden sonra gelen en önemli öğe ve beslenmenin vazgeçilmez parçası olduğunu belirtti.

Yetişkin insan vücudunun ortalama yüzde 59'unun su olduğunu vurgulayan Işık, "Su, vücut fonksiyonlarının çalışmasında, metabolizmanın dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonunun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Büyüme ve vücut fonksiyonlarının devamı için yeterli su alımı çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

Işık, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için günde 8-10 bardak su tüketilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İdrar rengi vücudun su ihtiyacının habercisidir. İdrar koyu renkliyse, yeterli miktarda su içilmiyor ve vücudun suya ihtiyacı var demektir. Bu nedenle su takviyesi yapılmalıdır. İdrar açık renkliyse vücudun su takviyesine ihtiyacı yok demektir. Soğuk günlerde üşüdüğümüzde veya yazın çok sıcak, rutubetli günlerde aşırı sıcaklık durumunda, vücudun normal sıcaklığını korumak için suya ihtiyacı artmaktadır. Sıcak, nemli havalarda vücut terleyerek sıvı kaybını arttırır. Bu nedenle, sıcaklıklığın arttığı şu günlerde sıvı tüketiminin arttırılmasına özen gösterilmelidir."

Kaynak: aa