SAMSUN (AA) - Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, 2025'te kronik hastalıklar ve kansere bağlı ölüm oranlarının, dünyada en az yüzde 5 azaltılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Gültekin, Samsun'da bir otelde düzenlenen Kanser Taramaları ve Kayıtçılığı Bölgesel Değerlendirme Toplantısı'nda, kanserin, 21. yüzyılda ülkelerin öncelikli konuları arasında yer aldığını söyledi.

Tıbbın 200 yıldır kanserle mücadele ettiğini dile getiren Gültekin, kanserin tedavisi ve yaşam oranlarında son 30 yılda çok ciddi ilerleme olduğunu belirtti.

Kanser tedavisinde erken teşhis üzerine yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan Gültekin, 2025'te kronik hastalıklar ve kansere bağlı ölüm oranlarının, dünyada en az yüzde 5 azaltılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Gültekin, şöyle devam etti:

''Bence kanser önleme konusunda, tıpkı geçmişte sıtma, verem, tüberküloz savaşlarında olduğu gibi Türkiye'nin en önemli noktaları, Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi. Bunlar hem kanserin taramasını yapıyor hem de kanser önleme, vatandaşın eğitimi, kanser açısından risk taşıyan obezite, sigara gibi risk faktörleri konusunda mücadele veriyor.''

- ''Erkeklerde akciğer kanseri ilk sırada''

Murat Gültekin, Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser türlerinin, genel Türkiye profiline birebir uyduğunu ifade etti.

Türkiye'de erkeklerde akciğer kanserinin ön planda bulunduğunu anlatan Gültekin, ikinci prostat, üçüncü sırada ise kolon kanserinin geldiğini söyledi.

Türkiye'deki genel ortalamaya göre kadınlarda ise meme kanserinin ilk sırada yer aldığını belirten Gültekin, bunu tiroit ve kolon kanserlerinin izlediğini kaydetti. Gültekin, bu üçünün erken teşhis edilen kanser türleri olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki kanser kayıt merkezi sayısının hızla artırıldığını bildiren Gültekin, şu ifadeleri kullandı:

''Geçtiğimiz yıl Trabzon, dünyadaki seçili kanser kayıt merkezlerinden biri oldu. Şu anda verinin tamlığı, kanser istatistiklerinin doğruluğu açısından Uluslararası Kanser Ajansı tarafından akredite bir merkez. Samsun'daki merkezimizin de aynı ödüle layık olacağını düşünüyoruz.''

Vali Yardımcısı Ali Galip Saral da Samsun'un gelecek 5 yılda Türkiye'deki önemli sağlık kentlerinden olacağını dile getirdi. İli koruyucu hekimlik açısından güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Saral, ''Samsun'da değişik ihtisas hastaneleri açılacak'' diye konuştu.

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu da kanser kayıtçılığı ile verilerini değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Kaynak: aa