GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Bacaklardaki varis hastalığının tedavisinde kirli kan damarı haritalamasının, doğru ve etkin bir tedavi için önemli olduğu belirtildi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nezihi Küçükarslan, AA muhabirine, bacaklarda kozmetik bozukluğa ve şikayetlere yol açan varis hastalığının tedavisinin planlanmasında "bireysel bacak kirli kan damarı haritalaması" yapılmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Şekil ve görüntü olarak tüm varis hastalıklarının birbirine benzemediğini belirten Küçükarslan, şöyle konuştu:

"Bu hastalığa ait patolojinin tespit edilmesi olan 'kirli kan damarı haritalaması' yapılarak tedaviye başlanılması doğru olandır. Varis hastalığı tedavisinde yanlış çıkılan bir yol hüsranla sonuçlanabilir. Sadece görüntüyü yok etme odaklı başlatılan varis hastalığı tedavisi birkaç ay içerisinde ortadan kaldırılmayan asıl patoloji nedeniyle yeniden hortlayacaktır."

Varis hastalığının tedavisi yönteminin, o kişiye özel yapılan kirli kan damarı haritalamasıyla belirlendiğini ifade eden Küçükarslan, haritalamanın bu konuda eğitimli uzman radyologlar tarafından doppler ultrasonografi ile yapıldığını anlattı. 

Prof Dr. Küçükarslan, şunları kaydetti:

"Hastalık bölgelerinde ve sebep olan segmentlerdeki kapak açıklıklarının ve yapısının milimetrik belirlenmesi, damar içeresindeki lokal basınç artış sahalarının tespiti, hastalıklı damar içi kapakçıklardaki kaçak miktarı ve süresi, hastalık tedavisi yol haritasını oluşturur. Her varis hastalığına lazer işlemi uygulanamaz. Tedavi edilecek varis hastasına yapılan kirli kan damarı haritalaması sonrası uygulanacak tedavi şekli belirlenir."

- Daha ekonomik ve daha sağılıklı

Bu tedavi spektrumunun, lazer tedavisinin de içerisinde olduğu çok geniş bir spektruma sahip olduğuna işaret eden Küçükarslan, "Kişideki mevcut kirli kan damarı hastalık patolojisini ortadan kaldırdıktan sonra kozmetik gayelere yönelinmesi, hasta açısından hem ekonomik hem de daha sağlıklı olacaktır" diye konuştu. 

Nezihi Küçükarslan, tedavinin her aşamasında uygulanan tedaviye ek baldır kası egzersizlerinin, tedavinin sonuçlarını iyi yönde etkileyeceğini dile getirdi.

Bu yöntemin, hiçbir tedavi uygulanmamış başlangıç safhasındaki hastalarda şikayetlerin giderilmesi hem de yeni oluşmaya başlayan örümcek ağı görüntülerinin gerilemesinde yardımcı olacağını belirten Küçükarslan, "Bacaklarımızda geri dönüşü imkansız görüntü bozukluklarına yol açmamak, kozmetik ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor kontrolünde varis çorabı destekli baldır kası egzersizlerini de ihmal etmeyelim" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa