DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Bulduk, kronik hastalıkların görülmesinde artışların yaşandığını belirterek, "Hipertansiyon, sakatlıklara ve ölümlere neden olan toplumsal bir sorundur" dedi. 

DÜ Cumhuriyet Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yaşlılıkta Hipertansiyon" etkinliğinde konuşan Bulduk, kronik rahatsızların görülme olasılığının arttığını ve bunların başında hipertansiyonun geldiğini söyledi.

Bulduk, hipertansiyonun özellikle yaşlılarda çok yaygın olduğuna işaret ederek "Toplumdaki yaşlıların yüzde 60’ının kan basıncı yüksektir. Çoğu yaşlı hipertansiyon hastası olduğunun farkında değildir. Hipertansiyon sakatlıklara ve ölümlere neden olan toplumsal bir sorundur" ifadesini kullandı. 

Hipertansiyonun sinsi bir hastalık olduğuna dikkati çeken Bulduk, şunları kaydetti:

"Hiç belirti vermeden böbrek, kalp, damar, beyin ve gözleri etkileyerek, kalp krizi, felç, görme kayıpları, böbrek yetmezliği ve ölümlere neden olur. Tuz oranının azaltılması, sigara ve alkolün bırakılması, yağlı yiyeceklerden uzak durulması, diyette meyve-sebze içeriğinin arttırılması, varsa fazla kiloların verilmesi, fonksiyonel kısıtlılık yoksa düzenli spor yapılması gerekli. Haftada en az 3 gün, en az 30 dakika tempolu yürüyüş ile kan basıncının normale döndürülmeye çalışılmalıdır." 

Etkinlikte yüksekokul öğrencileri, yaşlıların kan basıncını ölçerek beden kitle endekslerini hesapladı. 

Kaynak: aa