Gap Tarımsal Eğitim Tesisinde ‘Halk Elinde İvesi Irkı Islahı Projesi’ eğitim toplantısı yapıldı.
Şanlıurfa Gap Tarımsal Eğitim Salonunda gerçekleştirilen toplantının açış konuşmasını yapan Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, “Koyunların ıslahını, genetik ilerlemeyi sağlayarak verim kayıtlarına esas oluşturacak şekilde nitelikli damızlık hayvan karşılayacak sürü bilgilerinin oluşturulması amacıyla Bakanlığımız tarafından yürütülen Halk Elinde Hayvanların Islahı Ülkesel proje kapsamında İlimizin yerli koyunu olan ivesinin halk elinde genetik kaynaklarının korunması ve geliştirmesi amacıyla; 2006 yılında 39 yetiştirici ile 6350 baş hayvanla başlanılmıştır" dedi.
2007-2008 yıllarında ciddi bir kuraklık sorunu meydana geldiğini ve hayvan sayısında önemli bir azalma olmuş ise de, Şanlıurfa İl Özel İdaresine sunulan proje kapsamında dağıtılan 80 baş koç ile projenin yeniden ivme kazandığını ifade eden Özgökçe şöyle devam etti:
"2011 yılında Halk Elinde İvesi Irkı Islahı Projesi 21 köyde 66 yetiştirici ile sözleşmeli olarak 11 bin 20 başla başlamıştır. Projede uygulanan desteklemelerin cazibeli olması, yeni yetiştiricilerin de projeye katılmak istemelerine neden olmaktadır. Şanlıurfa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile Hizmet karşılığı sözleşme yapılan 2 proje teknik elamanı ile kontrollü çiftleştirme, doğum, süt ölçümü kuzuların tartımı ve hayvanların kırkım gibi işlemleri yürütülmektedir. 2 ayrı projede 2012-2013 yıllarında hayvan başına 35 TL olmak üzere doğuran 20.710 adet ivesi koyununa toplam 604.850,00 TL destekleme verilmiştir. Bu proje ilimiz hayvancılığının gelişmesinde büyük katkılar sağlamıştır. Başta yetiştiricilerimiz olmak üzere projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Soner Zeybek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, Şanlıurfa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Derviş Göçer, Şanlıurfa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Mahmut Ökten ve hayvancılık yapan yetiştiriciler katıldı.
Kaynak: iha