Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde Rönesans Eğitim Vakfı'nın katkılarıyla düzenlenen eğitim seminerlerinin beşincisinde kanser hastalığının nedenleri ile teşhis ve tedavi yöntemleri ele alındı.
Piazza Cinemaximum salonunda gerçekleşen ve Özel Zehra Anadolu Sağlık Meslek Lisesi eğitmenleri Hacer Sarı, Aziz Karataş ve Serap Çakmak'ın konuşmacı olarak katıldığı “Kanseri Yenelim” konulu eğitim seminerine ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi. Kanserin tanımı ile başlayan seminerde kanser çeşitlerine, belirtilerine ve kanserde erken tanının önemine dikkat çekildi. Günümüzde sıklıkla görülen ve her geçen gün daha fazla kadının korkulu rüyası olan meme kanserine değinen eğitmenler, kanserin belirtileri üzerinde durdu. Uzmanlar, memede kitle, ağrı, portakal kabuğu görünümünün dışında, meme başında akıntının da kanser belirtisi olabileceği uyarısında bulundular.
Meme kanserinde erken teşhis kadar, bu kanserden korunmanın da önemli olduğunu belirten eğitmenler, korunma yöntemlerini şöyle anlattı:
''Hamilelikte emzirmek, düzenli bir hayat yaşamak, menopozda kilo almamaya dikkat etmek ve genç yaşlarda radyasyondan uzak durmak korunma yöntemlerinin başında geliyor.''
ELLE MUAYENE TAVSİYESİ
Eğitmenler meme kanserinin erken tanısı için 20 yaş ve üzeri kadınların her ay sadece 5 dakika ayırarak elle kendi kendilerine muayene yapabileceğini belirtti. Elle muayenen önemine değinen uzmanlar, muayene esnasında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıralandı:
“Öncelikle memede ve koltuk altında ele gelen kitle olup olmadığına bakılmalı. Daha sonra meme derisi üzerinde veya meme başında çentik veya renk değişimi olup olmadığına, ardından meme başından kendiliğinden bir akıntı gelip gelmediğine dikkat edilmeli.”
Uzman eğitmenler seminerin sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladılar.
Kaynak: iha