Yemeklerde çeşni ve tat olarak kullandığımız samırsak da denilen bu bitkinin mucizelerini yazmakla bitiremeyiz. Ancak yazmakta ve anlatmakta fayda var…Bir diş sarımsak diye başlayan halk hekimliğinde çok önemli bir yer tutan sarımsak, neredeyse bir regülatör özellikle kalp ve dolaşım sağlığına faydaları hekimlerce de bilinir ve önerilir.

Kan Basıncını Azaltır : Kalp krizi ve inme gibi hastalıklar dünyada en sık rastlanan hastalıklardandır. Hipertansiyon bu hastalıkların en büyük tetikleyicisidir. Bilimsel çalışmalar, sarımsağın kan basıncı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur. Aynı yönde yapılan çalışmalar, 600-1.500 ünite sarımsak özütünün,bir  antihipertansif ajan olan atenolol kadar etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Bağıkşıklık sistemi kuvvetlendirir : Günde bir diş sarımsak tüketmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Özellikle gribal enfeksiyonların semptomlarının azaltılmasında çok faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle kış aylarında vücut direncinizi artırmak istiyorsanız günde bir diş sarımsağı tüketmenizde çok fayda var. Aklınızda bulunsun…

Şeker düzenleyicidir:  Bu özelliği pek bilinmez ama hipoglisemik bir etkiye de sahiptir bu mucizevi bitki. Bu etkisi sebebiyle yine günde bir diş sarımsak kan şekerinin regülasyonunda da vücuda yardımcı olur.

Kemik sağlığında da etkilidir: Özellikle kadınların menopoz dönemlerinde kemik yıkımının kötü etkilerinin azaltılmasında, immünite üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle kemik sağlığında faydalıdır.

Cilt ve saç sağlığında etkilidir: Halk arasında özellikle saç kıran olarak da bilinen cilt hastalığında etkisi kanıtlanmıştır. Ciltte oluşan mantar enfeksiyonlarında da oluşan mantarın yayılımını engellediği gibi oluşan mantarın iyileşmesi sürecinde de vücuda destek olur.

Antioksidandır:  İnsan vücudu maruz kaldığı bir çok koşul sebebiyle oksidasyon sürecine girer. Bunun en belirgin özelliği sürekli yorgunluk hissidir. Vücutta oluşan bu oksidasyonun ortadan kalkması için yine günde bir diş sarımsak faydalıdır.

 

Yukarıda birkaç başlıkta topladığım bu mucizevi bitkinin faydaları ne yazmakla ne de söylemekle bitmez. Sağlığınız için günde bir diş sarımsak yiyin derim…Sağlıklı günler dilerim…