Finans kesiminde paniğe gerek yok. Para reel ekonomi üzerinde bir örtüdür. Örtüyü kaldırdığınız zaman karşınıza tayin edici faktör olarak reel ekonomi çıkar. Reel ekonomi ise üretim ve tüketim ile ölçümlenir.
Ulusal paranın uluslar arası satın alma gücü farklılığını kur seviyesi eşitliyor. Eşitliğin sağlanması için biraz zamana ihtiyaç var.
Kurlar değiştiği zaman uluslar arasında satın alma gücü farkı meydana geliyor. Satın alma gücündeki fark, mal ve sermaye hareketlerini harekete geçiriyor ve sistemi dengeye getiriyor.
Kurlar üzerinde suni oyunlar ile reel ekonominin bu dengesi etkilenir ve fakat bozulamaz.
Uluslar arası sermaye akımlarının serbest olduğu ülkelerde finans kapital ile kurları etkilemek mümkündür. Finans kapital gücü kötüye kullanılarak kurlar artırdığı zaman " uluslar arası satın alma gücü paritesinde" aşırı fark ortaya çıkar. Mal ve sermaye piyasalarında oluşan fiyat farkı sistemi kısa sürede tekrar dengeye getiriyor.
Sistem çok basit işliyor.
1. Kur arttığı için ulusal ekonomi çok ucuzluyor. Ülke top yekün rekabet gücü kazanıyor. Eldeki stoklar kolay ihraç ediliyor. Ulusal üretim hızlanıyor. İthalat ise pahalı hale geliyor. Yavaşlıyor. İthalat-ihracat farkı ortadan kalkıyor. Cari denge kısa sürede kuruluyor. Fazla dahi verebiliyor.
2. Sermaye hareketleri dengesinde ise sistem daha hızlı işliyor. Kur arttığı zaman ulusal menkul kıymetler borsaları yabancı para cinsinden ucuzluyor. Fiyatlardaki düşme sistemi karlı hale getiriyor. Kar peşindeki yabancı sermaye ulusal paraya dönüşerek borsada menkul kıymet satın almaya başlıyor. Kur düşme sürecine giriyor.
Son günlerde dolar egemenlerinin Türkiyeye savaş açtığını görüyoruz. Bu savaş ile mücadelenin iki yolu var.
-Birincisi ulusal parayı pahalı hale getirmek. Bu yöntem "politika faizini" artırmak yoluyla kullanılabilir. Türkiye bu yöntemi tercih etmiyor.
-İkincisi "para miktarını sınırlamak" dır.
Mevcut fiyat dengesinde tedavülde bulunan para miktarına hiç ilave yapılmadığı zaman paranın tedavül hızında artış olacaktır. Dolaşım hızındaki artış ulusal paradan kaçış yüzünden meydana geliyor. Ancak bu artış kısa sürede sona erer. Zira tedavül hızı limite kolay ulaşıyor.
Para miktarında artış yapılmadığı taktirde piyasa faizinde yükselme beklenmelidir. Faiz artışına katlanmak gerekiyor. Aman dikkat faizi düşürmek amacıyla likidite atırılır ise sonuca ulaşılamaz.
Merkez bankası piyasaya hiç para sürmediği taktirde, on gün içerisinde kurlar ters yönlü harekete başlayabilir. Zira spekülator kurlar ile oynayacak Türk Lirası bulamaz.
Merkez bankasına görev düşüyor.