Geçtiğimiz günlerde Düzce’de sel felaketi yaşandı; ve bunun sonucunda 7 vatandaşımız kayıp olarak arandı ve dördünün cansız bedenine ulaşıldı.  Diğer 3 kişiyi arama çalışmaları görevlilerce ve gönüllülerce devam ediyor. Dileriz sağ olarak bir yerde bulunabilsinler.

 Ne yazık ki  istemesekte seller oluyor.  O halde bu gerçeği kabul edip; sele karşı önlemlerimizi her zaman almalıyız.

      Kurak olduğu mevsimlerde; bazı dere yatakları kuruyabilmekte; veya suyu en aza inmekte; böyle derelerin çok yakınına, yakınına, muhtemel taşma yapabileceği  yerlere  ev,  tesis,  hayvan barınağı vb.  tesisleri kesinlikle yapmamalıyız. Bölge  derelerin, çayların, ırmakların, nehirlerin  çok yakınında ise  buralara  İlgili  Belediyece, veya özel idarece  inşaat, tesis, hayvan barınağı vb  tesislere kesinlikle izin verilmemelidir.  İkincisi özellikle yağışlı iklime sahip Karadeniz Bölgesi gibi yerlerde  her altı ayda bir (değişik aylarda)  değişik debisi olan dere ve çaylar ilgili kurumca kontrol edilerek;  akarsu içinde, kenarında biten ağaçları kesmeli; dere içinde yağışın getirdiği; lığ,  toprak, çakıl, taş malzeme, heyelanlı malzeme temizlenip başka bir alanda değerlendirilebilir.  Örneğin derede daha öncesi selden gelen çakıllı, çakıllı malzeme, taş malzeme (çakıl üretim tesislerine ihaleyle verilip  gelirde sağlanabilir )  akarsu yatağından alınıp; suyun yatağının akım yönü derinleştirilerek, rahatlatılır.

      Dere, çay, ırmak içinde su azken veya en azken yetişen veya köklenen ağaçlar sel olduğu zaman; sel suyunun oyması sonucu yerinden sökülüp bütün halde suyla beraber sürükleniyor. Köprü önlerine tampon şeklinde;  sonradan gelen diğer ağaçlarla birlikte suyun gideceği ana yatağını tıkayabiliyor; veya  köprü yıkılmalarına sebep olabiliyor.  Basende selin söktüğü bu ağaçlar tarım yapılan dere, çay, ırmak yakınlarındaki ekili dikili alana tahribat yapabiliyor;  veya dere, çay üzerinde tampon yaparak; suyun yolunu tıkayıp taşkınlara sebep olabiliyor. Bu nedenden su geçen  dere yataklarında yetişen ağaçlar her altı ayda bir kontrol edilerek kesilip; faydalı  alanlarda kullanılabilir. Dolgu malzemesi ise, çakıl elde edilebilir, lığ ise; su tutmayan kis topraklar üzerine dökülüp; verimli arazi haline getirilebilir.

     Sorun varsa mutlaka çözümü de vardır.  Zamanında doğru çözümler ortaya koyup tedbirlerini alırsak; beklenmeyen sel gibi felaketlerle karşılaştığımızda en az zararla atlatabiliriz. Ayrıca DSİ ce  kontrol altına alınabilecek; akarsu kenarlarına  daraltma yapmaksızın mutlaka koruma tedbirli  su taşkınlarını önleyecek taş dolgu yapısı, taş duvar,  kazıklı beton  duvar  önlem olarak; imkanların olabildiği ölçüde yapılmalıdır. Hiçbir şekilde akarsu yatağını daraltmamalıyız.