Siirt’te Geylani Eğitim ve Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından Seyit Abdülkadir Geylani ve torunları için anma etkinlikleri düzenlendi.
Kurtalan ilçesi Ovacık köyü Geylani Külliye’sinde düzenlenen etkinliğe AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Kurtalan İlçe kaymakamı Mustafa İmamoğlu, Türkiye'nin farklı illerinin yanı sıra komşu ülkelerin kanat önderleri, Seyyid Abdulkadir Geylani’nin Siirt’te ve İstanbul’da yaşayan torunları, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilci ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte konuşan AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, bölge olarak farklılıkları kardeşlik bağlarıyla bir arada tuttuklarını, bu bölgenin güzelliğinin, bölgede yaşayan büyük zatların sunduğu maneviyattan kaynaklandığını söyledi. Ören, “Bu bölgenin kıymetini büyüklerimizle bilen bir milletiz. Bölge çok acılar çekti, ancak büyüklerimizin bizlere verdiği manevi destekle ayaktayız ve kardeşliğimizi koruyoruz. Kendilerini hayırla yad ediyoruz. Bu bölgenin üzerinde oynanan oyunları geçmişte olduğu gibi yine bu bölgede yaşayan milletimiz bozacaktır, Çünkü biz farklılıklarımızı kardeşlik bağlarıyla, maneviyatla bir arada tutuyoruz” dedi.
Kurtalan Kaymakamı Mustafa İmamoğlu ise, bu toprakların büyük şahsiyetlere mekanlık yaptığını belirterek, bu bölgenin İslamlaşmasında burada bulunan değerli zatların verdiği manevi mücadelenin neden olduğunu söyledi. Kaymakam İmamoğlu, “Bizim manevi değerlerine inandığımız Abdulkadir Geylani’yi ve onun gibi nice büyük İslam alimini anlayıp anlatmamız gerekir. Bu amaçla anma etkinliklerinde emeği geçenleri kutluyorum” şeklinde konuştu.
Şeyh Abdulkadir Geylani’nin 26’ıncı kuşak torunu olan Şeyh Muhammet Akif Ceylan, her yıl Mayıs ayının son haftasında planlanan etkinliklerle Seyyit Abdulkadir Geylani ve torunlarını andıklarını söyledi. Ceylan, “Bir Müslüman kendi büyüklerini, ashabı kiramın şanlı tarihini, hele hele Resulullah’ı öğrendikçe biz nasıl bir milletmişiz der ve onu öğrenir öz güveni sağlar. Gayemiz kültürümüzü gençlere aktarmak bilmeyen insanlarımızın hafızalarına peygamber aşkını yerleştirmektir. Allah'ın emirlerinde gevşeklik yapılırsa zayıflık olur. Milletimize ve devletimize de faydası olmaz. Bundan dolayı Resullulah’ın sünnetini hatırlatmak onun aşkını insanlarımızın gönlüne yerleştirmek ve peygamber efendimizin varisi olan binlerce evliyayı tanıyıp ilimlerinden faydalanmak için her yıl kutlu beldemiz Siirt’te anma etkinlikleri düzenliyoruz” diye konuştu.
Ecdatlarının mirasını gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirten Seyit Abdulkadir Geylani’nin 27. kuşak torunu Muhammed Sıddık Ceylan ise, “Büyük dedemiz Şeyh Hasan’ın buraya yerleşmesiyle birlikte Teyylan köyü bugüne kadar ilim irfan yuvası olmuştur. Torunları olarak yükümlülüğümüz gereği taşıdığımız sermayeyi gelecek nesillere aktarmak ve Kurtalan’a bir inanç turizmi sağlamak için böyle bir çalışmayı planlıyoruz. Hedefimiz ileriki senelerde Seyyit Abdukadir Geylani veya Derviş Nebi Hazretleri'ni anmak için sempozyumlar düzenleyerek uluslararası bir boyuta taşımayı amaçlıyoruz. Bunlar bizim değerlerimizdir. Bu maneviyatı tahrip olan insanlara sonuna kadar açmamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Etkinlikte Türkçe Kürtçe ve Arapça Mevlid-i Şerif okutuldu. Daha sonra Sakalı Şerif ve türbe ziyareti yapıldı. İki günlük etkinlik, davetlilere yemek ikramıyla sona erdi.
Kaynak: iha