Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi, Sinop'ta sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) öncülüğünde Uğur Mumcu Meydanında gerçekleştirilen protestoya, Sinop Memur-Sen, Anadolu Gençlik Derneği, Sinop İmam Hatipliler Derneği ile Sinop Din Görevlileri Derneği ile vatandaşlar destek verdi.
Eylemde ortak basın açıklamasını okuyan İHH Sinop Temsilcisi Sefa Yalın, zulme asla sessiz kalamayacaklarını söyledi. Mısır’da darbe mahkemesinin 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde hukuki bir karara imza atarak 529 darbe karşıtı eylemci için idam cezasına hükmettiğini hatırlatan Yalın, "Bu kararın gerekçesine göre söz konusu kişiler şiddet ve terör suçlamasıyla bu cezayı hak ettikleri belirtiliyor. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınamak, 529 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için, tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz. Mısır’da 529 insanın hayatına son verecek olan bir kararın birkaç ay içinde nasıl böylesine hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığı soru işaretleri ile dolu. Hukukun en temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanılmasına bile izin vermeyen mahkeme, birkaç oturumun ardından, fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkarmıştır. Bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir. Ülke dışına kaçmak zorunda kalan kimi göstericiler de, savunmaları dahi alınmadan gıyabında idama mahkum olmuştur” dedi.
Bir dakikada 26 idam kararı vererek Mısır yargısının ne kadar adaletsiz olduğunu gözler önüne serdiğini vurgulayan Yalın, “Cunta mahkemelerinin son karar duruşmasında neredeyse her dakikaya 26 idam sığdırarak kendi rekorunu kıran Mısır’ın sözde adaleti, kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir. Darbe karşıtlarını dünyanın gözleri önünde camilerin içinde katleden cunta, binlerce kişinin öldürüldüğü bu katliamlardan sağ kurtulanları da böyle bir idam kararı ile cezalandırmıştır. Karar, bu devlet terörüne karşı çıkanlara, bundan sonrası için adeta gözdağı vermektedir” diye konuştu.
Protesto açıklamasına katılanlar Mısır'daki idam kararları aleyhinde slogan attı. Protesto eylemi yapılan toplu dua ile son buldu.
Kaynak: iha