ŞIRNAK (İHA) – Şırnak’ta Cizre ilçesinde Eğitim Bir Sen Şubesi tarafından, Mısır'da 529 kişinin idama mahkum edilmesi temsili darağacıyla protesto edildi.
Sanat Sokağı’nda yapılan eyleme, Eğitim Bir Sen Şırnak Şube Başkanı Mehmet Sarı, Cizre Şube Başkanı Abdullah Çatı, Eğitim Bir Sen üyeleri ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Grup adına açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Üyesi Osman Gökhan Çam, Mısır’da 529 masum kişinin darbeye karşı çıktıkları için idam kararına çarptırılmasını kınadıklarını söyledi. "Bizim için Mısır’daki darbeci düzenin idam kararları hükümsüzdür. Katil Sisi Mısır halkına hesap vermelidir. Asıl yargılanması gereken Sisi’dir" diyen Çam, "Haksızlıklara, vahşete, çocukların ve kadınların katline, özgürlük isteyenlere, demokrasi diyenlere, İslami hassasiyeti bulunanlara ölüm hediye edilmesine karşı sessiz ve duyarsız kalmak, dilsiz şeytanlığı kabul etmektir.
Yapılanlara ve yaşananlara suç ortağı olmaktır. Darbeye, duruma göre açık ya da örtülü destek veren ABD, AB, BM darbenin, darbeciler eliyle gerçekleşen insanlık ayıplarının suç ortağıdır. Darbeyi bertaraf etmeye yönelik girişimlerde bulunmayan İslam İşbirliği Teşkilatı suç ortağıdır ve en az diğer kuruluşlar kadar sorumludur" dedi.
Konuşması sıklıkla sloganlarla kesilen Çam, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Bugün, Mısır’da darbecilerin yargı tiyatrosunda aldığı kararı protesto etmek, 529 masum kardeşimize sahip çıkmak için buradayız. İdamları durdurmak, 529 Mısırlı mazlum adına ses vermesi için insanlığın vicdanına seslenmek için buradayız. Özgürlük ateşiyle yola çıkan 529 kardeşimizin boynuna ölüm düğümü atmak için kurulan darağaçlarını özgürlük meşalesiyle yakmak için buradayız. Başta batılı ülkeler olmak üzere Mısırdaki darbe yönetimine destek verenler, sessiz kalanlar, idam yoluyla gerçekleştirilmek istenen katliamın azmettiricisi, ortağı ve asli faili olacaktır. Darbecilere verilen siyasi kredinin, “biz üç maymunu oynarız, siz katliama devam edin” pazarlığının eseri idam kararıyla, insanlığın vicdanı test edilmektedir.”
"Biz, hem Mısır darbecilerinin katliam gibi bu kararını tanımıyoruz, hem de idam yoluyla gerçekleşecek bu katliama dünyanın sessizliğini kabul etmiyoruz" diyen Çam, "Yüzyılın en büyük toplu idamlarından biri olan bu kararı hukuki, ahlaki, vicdani ve insani bulmuyoruz. Zulüm ve haksızlık karşısında susmadık, susmayacağız. Bugün, o nedenle buradayız. 529 Mısırlı kardeşimizi katletmek için kurulan darağacını yakmak için buradayız. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, Arap Birliği ve diğer uluslar üstü organizasyonları ve insan hakları örgütlerini; idam kararına karşı tepki vermeye ve bu kararların uygulanmaması için gerekli adımları atmaya siyasi ve ekonomik baskı uygulamaya davet ediyoruz.”
Açıklama esnasında, "Katil cunta İsrail'e kukla", "İdam sehpası, yıldıramaz gençleri", "Yakılacak sehpalar yok olacak kuklalar" şeklinde sloganlar atıldı. Yapılan açıklamanın ardından alanda bulunan temsili darağacındaki ip ateşle yakıldıktan sonra darağacı kırıldı.
Kaynak: iha