Özel Cizre Botan Hastanesi Başhekimi Dr. Fikret İnal, yüksek kolesterolün diyet, egzersiz ve gerektiğinde ilaç kullanımıyla kontrol altına alınabileceğini söyledi.
Uzun süre devam eden yüksek kolesterol düzeylerinin ilerleyen zamanlarda kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığını ifade eden Dr. İnal, yapılan çalışmalarda kötü kolesteroldeki her 10 mg/dl’lik artışın, kalp krizi riskini yaklaşık yüzde 20 oranında artırdığının saptandığını ifade etti. Dr. İnal, "Buna karşılık iyi kolesterol değerindeki yükseklikle birlikte kalp krizi riskinde azalma olduğu, her 1 mg/dl’lik artışın kalp damar hastalığı gelişme riskini yüzde 2-3 oranında azalttığı gösterilmiştir. Zararlı yağları ve kolesterol içeren yiyecekleri az tüketmek, buna karşılık faydalı yağları ve kolesterol içermeyen yiyecekleri daha fazla tüketmek kolesterol dengesini sağlamak için önemlidir. Tüketilmesi gereken faydalı yağlar zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek ve soya yağıdır. Omega 6 içeren fındık, badem ve omega 3 içeren yağlı balıklar, ceviz ve keten tohumu da faydalı yağları içeren yiyecek gurubuna girer" dedi.
"DÜŞMEYEN KOLESTEROL İLAÇLA KONTROL ALTINA ALINMALI"
Hastalığın ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabileceğini kaydeden Dr. İnal, şunları kaydetti:
"Bireylerin yaşamında yaptığı olumlu değişiklikler özellikle iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterol değerlerinde yüzde 10 -15’lik bir azalma sağlamaktadır. Bunların karşılığı ise kişiyi koroner kalp hastalığından uzaklaştırmak olacaktır. Sağlıklı bireylerde yeterli diyete ve egzersize rağmen kan yağlarında hedeflenen değerlere çoğu zaman ulaşılamamaktadır. Bu durumda ilaç tedavisi düşünülmelidir. Fakat kalp krizi geçirmiş veya koroner arter hastalığı, yapılan anjiyografi ile saptanmış hastalar ile şeker hastalarında yaşam tarz değişikliği ile birlikte hemen ilaç başlanması daha uygun olacaktır. Zararlı yağları içeren besinlerin azaltılması, sıvı yağların tercih edilmesi, aşırı kalorili yiyeceklerden kaçınılması, düzenli egzersiz yapılması, kilonun azaltılması ve sigaradan uzak durulması önerilmektedir."
Kaynak: iha