Şırnak'ta 9. Avrupa Aşı Haftası açılış töreni İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirildi.
9. Avrupa Aşı Haftası'nın ilk gününde “Aşılı Çocuk Sağlıklı Çocuk” sloganıyla başlayan kampanyanın açılışını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi yaptığı açılış konuşmasında hafta ile ilgili sağlık personeline, ailelere ve vatandaşlara bilgi verdi. Konuşmasında aşının önemine değinen Elçi, kampanyanın amacının eksik aşılı çocuklara ulaşmak ve aşılama çalışmalarında sürekliliği sağlamak olduğunu belirterek, “Dünyada her yıl, difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte, boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, yeni doğan tetanozu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 888 bin çocuk ölmekte, Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, verem nedeniyle 2 milyon kişi ölmektedir. Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Aşı ile korunabilir hastalıklara karşı etkin, ücretsiz ve uygulaması kolay aşılar vardır. Aşılanmamış ya da eksik aşılı çocuklar hastalıklara karşı duyarlı kalmakta ve ülkemizde hastalık mikroplarının yaygın olarak dolaşmasına neden olmaktadır. Okul öncesinde ve okul çağı çocuklar arasında da aşı ile korunabilir hastalıkların duyarlılığı yüksektir. Bu hastalıklar okullarda zaman zaman salgınlara neden olmaktır. Geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, bu konuda tüm sağlık çalışanlarına yardımcı olalım. Unutmayalım ki sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50 bin bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz. Hepinize katılımlarınız ve bize verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Programın devamında 3 bebeğe aşı yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, çocuklara şeker ve balon vererek ailelerin sorularını cevaplandırdı. Yoğun ilginin olduğu programda misafirlere meyve suyu ve kek ikramı yapıldı.
Kaynak: iha