Orduspor’un teknik kadrosunu siz değerli okuyucularımıza tanıtmaya devam ediyoruz. Bugünkü konuğumuz Orduspor’da kaleci antrenörlüğü görevini yürüten Hasan Sönmez. Kendisi çok neşeli ve pozitif bir insan. Bunu onunla konuşmaya başladığınız anda anlayabiliyorsunuz. Kendisi ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

A.Güçlü Şimşek : Hocam öncelikle taraftarlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

Hasan Sönmez : 1976 İznik doğumluyum. İlk,ortaokul ve liseyi İznik’te bitirdim. Alt yapım İznikspor,futbola orada başladım.İznikspor’un genç,amatör ve profesyonel  olmak üzere tüm kategorilerinde oynadıktan sonra profesyonel takımdayken Gençlerbirliği’ne transfer oldum 1995 yılında. Gençlerbirliği’nde 7 sezon oynadıktan sonra, 2003 senesinde Trabzonspor’a transfer oldum.Orada iki buçuk sezon kaldım.Sonrasında Akçaabat’ta yarım sezonluk bir maceram oldu.Daha sonra iki buçuk sene Kayserispor’da oynadım. Kayserispor’un ardından bir sene Samsunspor’da,son olarak da Antalyaspor’da bir sezon oynayıp 2010 senesinde futbolu bıraktım.

A.Güçlü Şimşek : Futboldan ne kadar uzak kalabildiniz? Antrenörlüğe ne zaman başladınız?

Bekleme nedenim Fikret Hoca ile çalışmak istememdi

Hasan Sönmez : Futbolu bıraktıktan sonra bir süre bu çevreden uzak kaldım. Biraz kafamı dinledim,ailemle vakit geçirdim. Ondan sonra diploma için çalışmalarım oldu.Diplomamı aldım. Bu arada devamlı Fikret Hoca ile irtibat halindeydim.Fikret Hocayı ben Trabzonspor’dan beri tanıyorum. Benim Trabzonspor’da hocamdı. Hiç diyaloğumuzu koparmadık.Her zaman ağabey kardeş,baba oğul ilişkisi içinde olduk.Hocam beni diploma almam konusunda teşvik etmişti. Sürekli bu konuları konuşuyorduk.Diplomayı alınca  bir süre bekledim. Bekleme nedenim Fikret Hoca ile çalışmak istememdi.Onunla başlamak istiyordum.Sonucunda da buradayız.

A.Güçlü Şimşek : Şu anda dört kalecimiz var ve çalışmalarınız devam ediyor. Kaleci performanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Memnun musunuz?

Yeni bir heyecan yaşıyorum

Hasan Sönmez : Çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Çok karakterli,çok düzgün insanlar.Bütün takım olarak öyleyiz.Alişan’la da Fomichev ile de ilk kez çalışıyorum. Alişan’ı daha önceki senelerden tanıyorum.Beraber karşılıklı da oynadık. Ben Samsunspor’da oynarken o Telekomspor’da oynuyordu. Alişan’ın özelliklerini biliyorum. Yani pek sıkıntı çekmedim. Ben futbolu yeni bırakmış sayıyorum kendimi.Üç sene bir boşluktan sonra tekrar sahalara dönmek bende bir özlem,bir heyecan yarattı.Yeni bir heyecan yaşıyorum şu anda. Çalışmalarımız da çok iyi. Çok iyi anlaşıyoruz. Oyuncuların birbirleri arasında da ilişkileri çok iyi. Kendi yaşadığım tecrübelerimi anlatıyorum onlara. Onlar da dinliyorlar sağ olsunlar. Sürekli karşılıklı iletişim halinde olduk. Bir sıkıntımız yok çok şükür.

A.Güçlü Şimşek : Geçtiğimiz sezon kalede sakatlıklardan dolayı sıkıntılar yaşadık. Ferhat sakatlandı,Alişan sakatlandı,Fomichev’in sözleşmesinde problemler yaşandı. Bu sezon Alişan’da müthiş bir aşama gözlemliyorum. Kiloları büyük sorundu ve onlardan arınmış. Refleksleri ve müdahaleleri çok daha iyi bu sezon. Hocası da sizsiniz ve bunda sizin de büyük bir payınız olduğunu düşünüyorum. Alişan’ın bu gelişimini nasıl değerlendireceksiniz?

Kalecilerin durumu çok iyi

Hasan Sönmez : Çok sistemli bir şekilde çalışıyoruz.Ekip olarak uyumumuz çok üst düzeyde.ben de kendimden biliyorum; yıllarca kalecilik yaptım,hep kilo sorunum oldu. Kilo sorununun kalecideki etkisini bildiğim için öncelikle bu işi halletmemiz gerekti. Performansı muhakkak etkiliyor. Ben bunu kendim de yaşayarak görüyorum. Sağdan soldan görerek değil,kendim yaşadığım için gördüm bunu. Bildiğim için ilk önce bunu halletmemiz gerektiğini düşündük. Bu sorunu çözdükten sonra da diğer teknik konuları da zaten çözüyoruz. Fomichev’de sezon başı kamplarında bazı sorunları vardı.Kafası doluydu. Normal, olabilir bunlar. Bu sorunlar zamanla çözülebilecek şeyler. İkisinin de durumu şu anda çok iyi.

A.Güçlü Şimşek : Genç kalecilerimiz için neler söyleyeceksiniz?

Kalecilik dışarıdan seyredilerek ya da görerek öğrenilebilecek bir iş değil

Hasan Sönmez : Mertcan ve Kaan var genç kalecilerimiz. Kaan’la kampa gittik. Burada da bir süre çalıştık. Eğer üzerine gidilirse bu genç kalecilerimiz ileride iyi yerlere gelebilirler. Şu an Mertcan’ı aldım. Bizle beraber çalışıyor şuan. Bir şeyler öğretmeye,göstermeye çalışıyorum. Kalecilik dışarıdan seyredilerek ya da görerek öğrenilebilecek bir iş değil. Yaşayıp,görüp,olayın içinde olan insanların yol göstermesi çok başkadır. Kendilerinin istemesi lazım ilk önce.Çaba sarf etmeleri lazım. En önemli şey bu. İstersen yaparsın.

A.Güçlü Şimşek : Kale ile ilgili değerlendirmeleriniz aldım. Peki genel anlamda takımı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Fikret Hoca herkesin çalışmak isteyeceği hocalardan bir tanesidir

Hasan Sönmez : Hepinizin bildiği gibi bir sürü sorunla uğraşıyoruz sezon başından beri.Maddi sorunlar ve lisans sorunlarını biliyorsunuz.Hep sorunlarla boğuştuk bu zamana kadar ve hala devam ediyor ama oyuncunun karakterli çok önemli.Bizim takımda da ben bunu gördüm. Çok karakterli ve dürüst oyuncular var. Bu çok önemli. Bir de başımızda Fikret Hoca gibi bir hoca var. Fikret Hoca herkesin çalışmak isteyeceği hocalardan bir tanesidir. Ben çalıştım,gördüm,yaşadım ve biliyorum. Hoca olarak da işin bu tarafında da gördüm ki Fikret Hoca bir futbolcunun çalışmak isteyeceği hocalardan biridir. Futbolcu ile olan diyaloğu,iletişimi çok üst düzeyde. Bu takım sezon başındaki sorunların yarısını hatta yarısından fazlasını Fikret Hoca sayesinde aşmıştır.

A.Güçlü Şimşek : Karadeniz’de yaşadınız ve Ordu’ya maçlara da gelmişsinizdir muhakkak. Ordu’yu nasıl buldunuz?

Ordu gerçekten çok güzel bir şehir

Hasan Sönmez : Ordu’yu çok gezme şansım olmadı ama bu yöreyi çok seviyorum. Denizi,havası,yaylası çok güzel. Bayağı uzun süre yaşadım Karadeniz’de. Tekrar kısmetimizde varmış buralar. O yüzden çok mutluyum ve sevinçliyim. Bu havayı çok özlemişim. İnsanını da biliyorum,havasını da. O yüzden çok zorluk çekmedim. Ordu gerçekten çok çok güzel bir şehir. Bu kadarını beklemiyordum,çok gezememiş olmamıza rağmen, gezdiğimiz yerler ve Ordu hakikatten çok güzelmiş. Tanıdıklarıma da söylüyorum Ordu’nun ne kadar güzel bir şehir olduğunu.

A.Güçlü Şimşek : Klasik bir soruyla kapatalım o zaman söyleşimizi. Taraftarlarımıza ne söylemek istersiniz? Beklentiler büyük.

Bu yöre insanını biliyorum

Hasan Sönmez : Beklentiler elbette ki büyük olacak. Taraftarlar her zaman şampiyon olmak ister. Ben sadece sabırlı olmalarını istiyorum, özellikle maç içinde. Oynadığım zamanlardan da biliyorum ki maçın 20. dakikasında gol olmayınca negatif bir tezahürat olunca futbolcuları olumsuz etkileyebiliyor. Bunları yapmaz ve sabırlı olursak burada büyük işler yapabiliriz. Bu yöre insanını biliyorum. Beşinci ya da onuncu dakikada hemen 1-0,2-0 olsun isteniyor. Futbolda böyle bir şey yok. Sadece destek olalım.Destek olmayan da köstek olmasın lütfen.

A.Güçlü Şimşek : Hocam çok teşekkür ediyor,başarılar diliyorum.

Hasan Sönmez : Ben teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi