Kış aylarında havaların soğuması, rüzgârların şiddetlenmesi, güneş ışınlarının azalması, hava kirliğinin artması, kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirilmesinin cilt sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, bazı cilt hastalıklarının kışın daha sık ve daha şiddetli seyredebildiğini söyleyerek cildimizi kış soğuğunun kötü etkilerinden korumak için iyi gelebilecek tavsiyelerde bulundu.

Vücudunuzu günde 4 kez nemlendirin

Havaların soğuması ile birlikte özellikle vücudumuzun açık olan yerlerinde daha çok olmak üzere tüm vücudumuzda yaygın bir kuruma başladığını ifade eden Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, ayrıca kışın artan hava kirliliği, kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirmek, kalorifer ve soba gibi ısıtıcıların kullanılmasının da cilt kuruluğunu ve buna bağlı olarak da kaşıntıyı artırdığını söyledi.

Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Kışın ortaya çıkan cilt kuruluğu ve kaşıntıyı önlemek için düzenli olarak tüm vücudumuzu günde 3-4 kez nemlendirmeliyiz. Ayrıca kış aylarında kurumayı engellemek için kısa ve ılık duş almalı, her banyodan sonra da mutlaka yağ içeriği zengin nemlendiriciler ve vücut yağları kullanılmalıdır” dedi.

Temas egzamasına karşı eldiven ve atkı giyin

Kış aylarının gelmesiyle birlikte temas egzaması (kontakt dermatit) sıklığında da artış görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Özellikle soğukla çok sık temas eden ellerde ve yüz bölgesinde kuruma, çatlama, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkarak hastaların yaşam kalitesini önemli derecede bozmaktadır. Temas egzamasından korunmak için soğuk havalarda dışarı çıkarken mutlaka eldiven, atkı gibi koruyucu kıyafetler giyilmelidir. Ellerimizi yıkarken cildimizi kurutmayan zeytinyağlı veya gliserinli el sabunları kullanılmalıdır. Ellerimizi yıkadıktan sonra hemen nemlendirici el kremleri sürülmelidir. Temizlik yaparken veya kimyasal ürünlere temas ederken de mutlaka içi pamuklu eldivenler kullanılmalıdır. Egzama belirtileri ortaya çıkınca en yakın zamanda dermatoloğunuza başvurmalısınız” diye konuştu.

Sedeften korunmak için günde 15 dakika güneşlenin

Havaların soğuması ile güneş ışınlarına daha az maruz kalmamız, kalorifer, soba veya klima ile ısıtılan ortamlarda daha uzun süre kalınmamız ve banyoda ılık yerine sıcak su ile banyo yapılması gibi faktörlerin sedef lezyonlarında artma veya yeni sedef lezyonlarının ortaya çıkmasına sebep olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Özlem Ekiz, sedef hastalığını kontrol altında tutabilmek için kış aylarında havanın güneşli olduğu dönemlerde günde en az 15 dakika düzenli olarak güneş ışınlarından faydalanmalı ama yine de sedef lezyonları görüldüğünde en kısa sürede dermatoloğa başvurarak uygun tedavilerin alınması gerektiğini belirtti. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi