SİNOP (AA) - KENAN TÜRKSEVEN - Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı Ersan Ercan, bilardo sporunu okullara ders olarak taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyon olarak bilardo sporunu yaygınlaştırmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Türkiye'de aktif ve lisanslı 5 bin civarında bilardo sporcusu olduğunu belirten Ercan, lisanslı sporcu haricinde bilardoyu oynayan binlerce insan bulunduğunu dile getirdi.

"Yabancı bir şirketin 2012 yılında yaptığı araştırmaya göre bilardo sporu futbol, basketbol ve voleyboldan sonra Türkiye'de oynanan dördüncü spor konumunda" diyen Ercan, şöyle devam etti:

"Bazı kesimler bilardoyu kahvehane sporu olarak görüyor. Bizim dünya şampiyonlarımız var. Dünya şampiyonaları Türkiye'de yapılıyor. Bilardo çok kaliteli ve görsel bir spor. Bunu kamuoyuna anlatmak için var gücümüzle çalışacağız. Yavaş yavaş bu algı kırılmaya başladı. Biz bunu hızlandırmak istiyoruz. Ailelerin çocuklarını ellerinden tutarak götürüp bilardo antrenörüne teslim edeceği ve çocuğunun bu sporu yapacağı günleri hayal ediyoruz. 20 yıl önce kahvehane köşelerinde çocuğunu bilardodan ayırmak isteyen velinin, 20 sene sonra özellikle kendi eliyle bilardo antrenörlerine teslim edeceği bir ortam hazırlamak istiyoruz ve bunu yavaş yavaş görüyoruz. Artık böyle ortamlar geliyor."

Gençlerin bazılarının "sanal uyuşma ortamının" pençesinde olduğunu savunan Ercan, "Geçlerimiz gerçek hiçbir şey yapmıyorlar, hep bilgisayar başındalar. Bilardoyu bile bilgisayarda sanal olarak oynuyorlar ve bilgisayara kitlenmiş durumdalar" dedi.

Ercan, federasyon olarak bilardoyu yaygınlaştırmak için "Bugün Gerçek Bir Şey Yapın" projesi kapsamında çeşitli etkinliklerle insanları bilardo sporuna yönlendirerek toplumsal kaynaşma ve sosyalleşme aracı olarak bilardoyu önereceklerini, 2016 yılındaki hedeflerinin bu projeyi hayata geçirmek olduğunu vurguladı.

- "Bilardo tam bir okul sporu"

Bilardo sporunu okullara ders niteliğinde taşımayı hedeflediklerinin altını çizen Ercan, şunları kaydetti:

"Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile ciddi çalışmalarımız var. Bilardo tam bir okul sporu. Matematik, fizik, geometri ve psikolojiyi içinde barındıran tam bir beyin sporu. Nasıl satranç bir okul sporuysa bilardo da bir okul oyun sporudur, aynı zamanda beden sporudur. Çünkü 2 saat bilardo oynamak en az 5 kilometrelik bir yürüyüşe bedel. Böylelikle bilardo sporunu hem tabana yaymak hem insanlara bilardoyu sevdirmek hem de insanların spor yapmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Federasyon olarak en büyük hedefimiz bu."

Kaynak: aa