AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Türkiye Hokey Federasyonu, bir merkezde etaplar halinde oynanan çim ve salon hokeyini daha geniş kitlelere yaymak için deplasmanlı lige geçmeyi amaçlıyor.

Türkiye Hokey Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Okan Sarı, AA muhabirine, 2002 yılında kurulan federasyonun 49 ilde 7 bin lisanslı sporcuyla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Salon ve çim hokeyi branşlarında kadınlar ve erkeklerde Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig bulunduğunu anlatan Sarı, bu liglerde 108 takımın mücadele ettiğini belirtti.

Mevcut haliyle salon ve çim hokeyinde liglerin tek merkezde etaplar şeklinde oynandığını vurgulayan Sarı, "Tek merkezde maçların yapılması sporcu sağlığı, performans, eğitim ve birçok noktada sıkıntılar oluşturabiliyor. Amasya'da yapılacak müsabakalar için sporcu 10 gün eğitiminden ve ailesinden uzak kalabiliyor. Ayrıca 4-5 günlük süreçte 9 maç yapılması, sporcu sağlığını da tehdit ediyor" dedi.

Hokeyle uğraşan sporcuların genelde ortaokul ve lise çağındaki çocuklar olduğunu, bu çocukları rahatlatacak bir karar almak için çalıştıklarını söyledi.

- "Hokey daha geniş kitlelere ulaşacak"

Hokey sporunda sporcu sağlığı ve performans yönünden hedeflerinin deplasmanlı lige geçmek olduğunu vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:

 "Bu noktada federasyonun bütçesi çok önemli. Gerekli altyapı çalışmaları hazırlanıyor. Hemen hemen sonuçlandırmak üzereyiz. İstediğimiz bütçeyi alırsak önümüzdeki sezon deplasmanlı lige geçmeyi düşünüyoruz. 3-4 günde oynadığımız bir sezonluk maçları zamana yaymamız halinde sporcu performansı yükseliş gösterecektir. Bunun yanında sakatlıklar olmayacak ve gençlerimizin eğitimine sekte vurmamış olacağız. Ayrıca deplasmanlı ligde ev sahibi takım daha fazla seyirci çekebilecek. Bu şekilde hokey daha geniş kitlelere ulaşabilecek."

- "Fazla maç milli takıma faydalı olacak" 

Sarı, liglerin üst çatısını Hokey Milli Takımı'nın oluşturduğunu, amaçlarının milli takım ile uluslararası arenada başarı sağlamak olduğunu aktardı.

Sporcuların etaplar dışında maç yapmadan milli takımda yer aldığını anlatan Sarı, "Antrenmanlı olsalar bile müsabaka ortamı çok farklı. Az maç yaparsa milli takımlar düzeyinde müsabakaya çıktığında sonuç alamaz. Bir sporcuya yılda 5 karşılaşma oynatıp milli takıma göndermekle 50 karşılaşma oynatıp göndermeniz arasında fark var. Deplasmanlı lig belli periyotta maç sayısını artıracağı için olimpik hedefleri bulunan milli takıma da faydalı olacak" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa