İZMİR (AA) - PTT 1. Lig'de normal sezon 34. hafta karşılaşmalarıyla sona ererken, Süper Lig'e yükselecek son ekip play-off maçlarının ardından belli olacak.

Kayserispor ve Osmanlıspor'un doğrudan Süper Lig'e yükseldiği 2014-2015 sezonunda, bu takımları takip eden Albimo Alanyaspor, Adana Demirspor, Antalyaspor ve Samsunspor play-off'ta Süper Lig'e çıkma mücadelesi verecek.

Ligde son haftaya kadar süren düşmeme mücadelesinde kazanan takım Denizlispor oldu. Orduspor'un daha önce veda ettiği ligde son hafta karşılaşmalarının ardından Bucaspor ile Manisaspor lige veda etti.

 

- Play-off

PTT 1. Lig'den Süper Lig'e yükselecek son ekibin belli olacağı play-off ilk turunda Samsunspor ile Albimo Alanyaspor ve Antalyaspor ile Adana Demirspor eşleşti. 

Deplasmanlı olarak iki maç oynayacak takımlar ilk karşılaşmalarını 28 Mayıs Perşembe günü Samsun ve Antalya'da, rövanşlarını ise 1 Haziran Pazartesi günü Alanya ve Adana'da yapacak.

Rakiplerine üstünlük kuranlar, 5 Haziran Cuma günü İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadı'ndaki final karşılaşmasında Süper Lig'e yükselmek için karşılaşacak.

 

- 20. play-off

Ligde 1978-1979 sezonundan bu yana çeşitli yıllarda geçerli olan play-off sistemi, bu sezon 20. kez uygulanacak.

Bu sezona kadar 48 takımın yer aldığı play-off'larda Adana Demirspor üçüncü, Antalyaspor ile Samsunspor ikinci, Albimo Alanyaspor ise ilk kez mücadele edecek. 

 

- Play-off başarıları

Adana Demirspor ile Antalyaspor, 2 takımın Süper Lig'e yükselmeyi başardığı 1993-1994 sezonunda adlarını Süper Lig'e yazdırmıştı. Adana Demirspor, daha önce 2012-2013 sezonunda ilk turda Manisaspor'a elenmişti.

Samsunspor ise geçen yıl İstanbul'da oynanan final maçında Mersin İdmanyurdu'na 2-0 yenilerek Süper Lig'e çıkamamıştı.

 

- Play-off'tan yükselenler

Şimdiye kadar play-off'larda Kasımpaşa 3 kez Süper Lig'e çıkarken, Eskişehirspor, Sakaryaspor ve Torku Konyaspor da ikişer kez play-off'ta gülen ekipler oldu.

Adana Demirspor, Antalyaspor, Boluspor, Çaykur Rizespor, Göztepe, Kayserispor, Malatyaspor, Mersin İdmanyurdu, Orduspor, Şekerspor ve Zeytinburnuspor da birer kez play-off'tan Süper Lig'e yükseldi.

 

- Ligde 3. sıraya dikkat

Ligde 2005-2006'dan bu yana ligi 3. sırada bitiren takımlar play-off'ta Süper Lig'e yükselmeyi başaramadı.

Bu sezonlarda sırasıyla Altay, Malatyaspor, Sakaryaspor, Boluspor, Adanaspor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Çaykur Rizespor, 1461 Trabzon (Trabzonspor'la olan ilişkileri yüzünden play-off oynamadı) ve Orduspor ligi 3. sırada bitirmelerine rağmen adlarını Süper Lig'e yazdıramadı.

 

- Düşen takımlar

Ligde son haftaya kadar devam eden lige tutunma mücadelesini Denizlispor kazandı. Yeşil-siyahlı takım ligi Manisaspor'la aynı puanda tamamlamasına rağmen rakibiyle oynadığı maçlarda 1 gol fazla attığı için averajla ligde kalmayı başardı.

Averajla lige veda eden Manisaspor, 2012-2013 sezonunda play-off finalinde Konyaspor'a yenilerek Süper Lig'e çıkamamıştı. Daha önce 2 kez PTT 1. Lig'den Süper Lig'e yükselen Manisaspor, altıncı defa 2. Lig'e düştü.

- Bucaspor

Profesyonel liglerde ilk kez 2010-2011 sezonunda Süper Lig'den düşen Bucaspor, dünkü sonuçların ardından ikinci kez düşme üzüntüsü yaşadı.

Bucaspor, Süper Lig'e veda ettikten sonra 2012-2013 sezonunda play-off yarı finalinde elenmişti.

Kaynak: aa