Kasık fıtıklarına sporcularda daha sık rastlanır.Özellikle ikili mücadele gerektiren futbol,basketbol veya hentbol benzeri sporlarda,darbeye bağlı adale yırtılması sonucu fıtıklar ortaya çıkar.Sporcularda görülen kasık fıtıkları hem tanı hem tedavi açısından bazı zorluklar gösterir.
    Sporcu fıtıkları şişlikten önce ağrı ile başlayabilir.Sporcunun aktif spor şansını kısıtlar.Ameliyat sonrası hastanın spora dönüş beklentisi ayrıca bir profesyonel baskı oluşturur.Bu zorluklara rağmen doğru tanı ve uygun tedavi ile sporcunun müsabakalara hızla geri dönmesi mümkündür.
    SPORCULARDA KASIK FITIĞI TANISI:
    Sporcu fıtıkları diğer fıtıklar gibi önce kasıkta şişlikle başlamayabilir.Daha çok nokta fıtığı şeklinde kasık ağrısı ile ortaya çıkar.Kasık ağrıları sporcularda sadece fıtık nedeni ile olmaz.Kasık ağrısı yapan diğer nedenlerden ayırt etmek zaman zaman çok zor olabilir.

     Sporcu fıtıklarında eğer kasıkta şişlik yoksa;tanı için sıklıkla ileri tetkikler gerekir: ultrason ve hatta MR tetkiki ile bu inceleme yapılır.Eldeki tüm tetkiklerin kullanılmasına rağmen tanı konamayan sporcular olabilir.Nadir olsa da laparosopik ameliyat ile tanının teyit edildiği durumlar olur.

     Karın duvarını oluşturan adalelerde  yırtık görülmesi ile direk fıtık teşhisi konur.Sporcularda direk fıtıklar daha fazla görülür.Tedavisi cerrahidir.
    AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME:
    Ameliyat sonrası 6-9 hafta süren bir rehabilitasyon programı uygulanır.
  REHABİLİTASYON PROGRAMININ ÖZETİ:
1.Hafta:İzometrik karın ve kalça hareketleri,her gün bir öncekinden 5 dakika daha fazla devam edebilen yürüme egzersizleri;merdiven egzersizleri,
2.Hafta:Aktif kalça egzersizleri,bisiklete binme egzersizleri;
3.Hafta:Esneklik çalışmaları,elastik bant ile kalça hareketleri,yatay ve oblik karın adale çalışmaları,jogging ve yüzme yapılabilir.
4.Hafta:Koşu,üst adale grupları için hafif ağırlıklarla çalışma egzersizleri;
5.Hafta:Süratli koşu,top ile hafif çalışma ,şut atma çalışması,aşamalı olarak antremanlara dönüş;
6.Hafta:Tam antreman ve maçlara dönüş.