Sermayenin kaynağını tasarruflar oluşturur. Tasarruflar yatırıma dönüşür ve sermaye meydana gelir. Tasarruflara, finans kapital diyoruz. Yatırıma giderek ortaya çıkan makine ve teçhizata ise sanayi sermayesi diyoruz.

Modern ekonomilerde, halkın tasarrufu bankalarda birikiyor. Bankalar yatırımcıya kredi açıyor. Yatırımcı, kredileri fabrikaya dönüştürüyor. Sermaye birikiyor. Menkul Kıymet Borsaları da sermaye birikimini hızlandıran kurumlardır. Borsaya ilk defa, menkul kıymet satan şirketin bilançosunda, sermaye artışı meydana gelir.

Sermaye ile ücretler arasında doğrusal ilişki vardır. Bir ülkenin sermaye potansiyeli artar ise, ücretler de artıyor. Almanya'da ücretlerin yüksek olma nedeni, Almanya'da daha çok fabrika (sermaye) olmasından kaynaklanıyor.

Sermaye biriktirme İnsan doğasında var. İnsan, ürettiğinden daha az tüketmek üzere programlanmış gibidir. Zor günlerde kullanmak üzere herkesin bir parça parası olur. Zor ve sıkıntılı günlerin, mutlaka geleceği bilinci insanı tasarrufa itiyor.

Ancak, modern ekonomilerde önemli bir sorun ortaya çıktı. Herkes tasarruf ederse, üretilen mallar satılmıyor. Mal ve hizmetler satılmayınca stoklar artıyor ve ekonomik krizler ortaya çıkıyor. Bu yüzden, tüketimin artırılması yönünde kültürel ve ekonomik davranış biçimleri geliştirildi.

Kültürel açıdan moda yoluyla, yeni tüketim kalıpları yaratıldı. Seyahat, 5 yıldızlı otellerde tatil, lüks arabalar, eskimeyen eşyaları atıp yenisini almalar, yazlık evler vs.. Yeni tüketim kalıplarına gelir yetmiyor ve insanlar kredi yoluyla ihtiyaçlarını gideriyor.

İnsan doğasından gelen ''tasarruf etme alışkanlığı'' giderek yok oluyor. Tasarruf edemeyen milletler, yeterli sermayeye sahip olamıyor. Sermaye dar boğazı çekiyor ve bedelini çok ağır ödüyor.

Çin, Almanya ve Japonya’nın tasarruf oranları yüksek seyrediyor. Bu ülkelerin başarısının gerisinde yüksek tasarruf ve sermaye birikimi var.

Ürettiğinden daha az tüketemeyen (tasarruf edemeyen) ülkeler, doğaya uymamanın bedelini pahalı ödüyor. Geleceğini, tüketici kredisi ile bugünden harcayan milletlerin torunları KREDİ KÖLESİNE dönüşecek.

Tasarruf ve sermayenin önemini öğrenmemiz gerekiyor.