TEDES (Trafik electronic denetleme sistemi ) ilimizde uygulamaya konuldu. Bu sistem şu anda  Türkiye’de dört ilde uygulamaya konuldu. Bunlardan birisi ilimizdedir; ve sistemin çalışması Emniyet Müdürlüğünün kontrolündedir. Bu sistem tamamen elektronik kayıt ile çalışmakta; hız limitleri araç sınıfına göre denetlenmekte; olması gerekenin üzerinde hızı olanı, şu andaki ceza limitleri içinde kayıt etmektedir.  Örneğin şehir içi geçislerinde (Devlet Karayolu üzerinde) otomobillerde 70 km; otobüs ve minibüslerde;  60; kamyon,  kamyonet ve çekicilerde 60 km olarak limitlenmekte; % 10 tolerans payı üzerine çıkıldığında; otomatik olarak radar kaydına almakta ve ceza uygulamasına maruz kalmaktadır. İlgili yasa gereği ceza; onbeş gün içersinde ödenirse % 25 indirim almakta; bu indirime göre kalan kısım ödenmektedir. Şehir içi geçişleri dışındaki, otoyol özellikli yollarda (Kumbaşı yol ayrımından Nefise Akçelik Tüneli başlangıcına kadar) otomobillerde 110 km; minibüs, otobüs 90 km; çekici, kamyon, kamyonet 85 km saattir. Normal yollarda ise bu limitler (Bolaman  Perşembe arası gibi ) otomobillerde 90 km saat; minibüs ve otobüslerde 80 km saat; Çekici(Tır ), kamyonet ve kamyonlarda 80km dir. Tünellerdeki hız limitleri tüm araçlara  80 km olarak uygulanmaktadır.  
        Ancak; trafik sıkışıklığı (Altınordu geçişi) bazen  şehir içinde araçların limitlerin daha altında seyir ettikleride bir gerçektir; hatta bazen arka arkaya kuyruklar gelmektedir. Burada bir ihtiyaç acil olarak ortaya çıkmaktadır. Şehirlerarası veya Uluslar arası yollarda çok acil işleri olan (Örneğin cenaze, düğün ve bunun gibi) belirli bir limitin üzerinde seyretmek zorunda olan araçlar zor durumda kalmaktadırlar; çözüm ise Çevre Yoludur. (Çevre Yolları Otoyol özelliklerine göre yapılır) Belirli bir hızla gitmek zorunda olan araçlar mağdur olmayacaklar; ve otoyol hız limitlerine göre gidebilecekler; O halde Altınordu Çevre yolu bitirilmeli ve Fatsa çevre Yolu da hemen yapım uygulamasına geçirilmeli; daha da  önemlisi Karadeniz Otoyolunun gündeme gelmesi son derece önemlidir. Şu  anda yapılan çevre Yolları Karadeniz Otoyolunun kısımları olacağından otoyolun diğer kısımları  planlanarak; yapım durumuna gelmesi son derece önemlidir. Çünkü TEDES Uygulaması  2017 yılı sonunda tüm Türkiye’de uygulamaya alınacaktır. Trafik kazalarını önleme açısından TEDES uygulaması son derece başarılıdır. Şunu unutmayalım problemi çözmek sorunu çözmektir.
         2918 sayılı Karayolları Trafik Kanuna eklenen 16 cı maddesi uyarınca Büyükşehir Belediyeleri Electronic Denetleme sistemini finanse ederek kurulumunu gerçekleştirilmesi durumunda ceza gelirlerinin % 30 unu alabileceği öngörülmüştür. (Yap işlet devret modeline göre ceza gelirlerinin % 13 ü yapımcı firmanın  % 17 si Büyükşehir Belediyesinindir) 2012 yılında yayınlanan TEDES usul ve esasları çerçevesindeki yönetmeliğe göre  uygulama yürümektedir.