Tek,
Teke,
Tekel,
Tekelleş,
Tekelleşme,
Tekeleşme.
Ne zenginiz değil mi..?
bir kelimeden çir çok kelime,anlam ,mana,hece ve harf çıkarta biliriz.Yukarıda ki kelimelerin her birisinin anlamı,içeriği ve varacağı nokta farklı ama tek ortak yönlerini bulunuz denildiğinde,ve ya hangisi farklı diye bir soru sorulduğunda farklı olan hangisi acaba..?
Tek denildiğinde;Bir anlamını işaret edebiliriz.Birliğine diyerek avuç açtığımız olabilir.Tek ne de olsa...
Teke;bir hayvan ismi,sakallı,iri yapılı ve gücünü erkekliğinden alan bir cins hayvan.yani;Keçinin erkeği.
Tekel ise;Tek olmak ve ayni işi yapanların içerisinde en büyüğü haline gelmek.Yani;Güç odaklı olmak.Tekelleşmenin adı diyebiliriz.
Tekeleşme ;kızgınlaşma ,kendisini bir misyon,görev için hazır hale getirilmesi olayı yani mevsimini yakalama diyebiliri miyiz acaba..?
Teke ,keçi dediğimiz hayvanların erkeği ise,tekeleşme döllenmeye varış oluyor ise ve dölleneceği keçiyi yani dişisini yakalayamadığında,ayni alanda olamadığı zamanlar bu görevi nasıl tamamlar,kızgınlığını nasıl giderdebilir veya nasıl bir görev üstlenir.Kendi kendini tatmin etmek olayı teke de varmıdır.Teke teke olarak kalması için teke olması lazım olur mu diye düşünürken ;Cübbeli kafamdaki bulutlara yağmur doldurdu.”Bademleme” dedi.Bademleme öyle mi?
Yaşadığımız dünya ne kadar Bademleme işleviyle uğraş göstermekte,bu konuda neler yapmakta diye sormaya kalkışmış olsaydım eğer,karşımıza ,uymak zorunda olduğumuz ve sık sık işittiğimiz bir kelime ,emir diretilecekti:Mahalle baskısı.
Bademle me diyenlerin,ya da Bademlemeyi meziyet,tatminkarlık olarak yaşayanların sorunu tekeleşme den mi ileri geliyor acaba..?Tekeleşme,mevsimin denk düşmesi yani o,durum için hazır olma durumu.Teke,hem cinslerinin var olduğu zamanlar,yerlerde kendilerini kızdırırlarmış ve kızgınlıklarını da sürtünme yoluyla giderirlermiş.Bu durum teke-ler için bir hastalık durumuymuş.Bu hastalığın giderilmesi,tedavi edilmesinin tek yolu,biçimi varmış ki,o’da ,Teke-kızgınlık gösteren Tekenin ve ya tekelerin öldürülmesi durumuymuş.Tüm tekeler imha edilebilir mi.onu ben bilmiyorum işte..!
İsimleri insanoğlu olan Teke(ler),Bademleme adlı bir tekeleşmeyle bu duruma getiriliyorlar ise,Hayvanlar içerisindeki tekeleşmenin tedavi yöntemi;öldürme,imha etme olur iken;İnsanlar arasındaki tekeleşmenin yolu;508 artı 3 mü olmalı diye düşündüm.Sorunun ,şık ve yanıtları içerisinde doğru yanıt ne olabilir derken,ben bulamadım ama Cübbeliye de hak vermedim.Hayvanlara haram olan şey,insanlara helal olamaz diye bilirim.Hatta hayvanlara ,doğaya karşı işlenilen suçların cezaları daha ağır olduğunu da biliyorum ki,Onlar savunmasız olduğu için diye söylenilir ve vicdani kanat yoktur.
Öyleyse,Vicdani kanatlerimizden arınalım,bademlemeyi düşleyenlere biz soruyu hayvanlar için gördüğümüz “savunmasız”lık yanıyla bakarak verelim.O,çocuklar hayvanlardan daha mı savunma pozisyonundaydılar.Tekeler..!Tekeleşmişler..!Tek olan cezanızı versin...