Tekirdağ'ın Kapalı ilçesinde Türkiye Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur'un katılımı ile 'Cumhurbaşkanını Seçiyor' konferansı düzenlendi.
Hacı Talip Sivrioğlu Camii Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Türkiye Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, Atatürk’ün Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı olduğunu ve O’nun ölümünün ardından İsmet İnönü’nün göreve geldiğini belirtti.
Atatürk öldükten sonra Şükrü Kaya isminin ön plana çıktığını söyleyen Oğur "Ancak İsmet İnönü’de daha sonra 1938 yılından itibaren 12 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yaptı. Demokrat partinin adayı olan ilk sivil cumhurbaşkanı Celal Bayar da zorlu süreçten geçti. Celal Bayar’ın ilginç özelliği ilk başörtülü eşidir" dedi.
Oğur, Cemal Gürsel’in 1960-1966 yılları arasında yaptığı görevden sonra 28 Mart tarihinde Cevdet Sunay’ın göreve geldiğini anımsattı.
"2007’DE KRİZ YAŞANDI"
Süleyman Demirel’in 28 Şubat tutumu nedeniyle siyasi itibarının kaybolduğunu öne süren Oğur, 1999 yılında Süleyman Demirel’in yeniden 5+5 formülü ile cumhurbaşkanı olmak için kanun önerisi koyduğunu, mecliste ilk defa gruplar isyan ederek kanunu meclisten geçirmediğini ifade etti. Fazilet Partisi ve dört partinin desteği ile 16 Mayıs 2000 tarihinde Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanı olduğunu kaydeden Oğur "Ahmet Necdet Sezer 7 yıllık süre zarfında Ankara'da lojmanda geçirmiş, bürokrat olarak geçirmiş birisi oldu. Onu saat beşte Çankaya köşkünün bilgisayarlarını kapatması ile hatırlıyoruz. Türkiye’de en büyük kriz 2007 yılında gerçekleştirdi. O dönem de Abdullah Gül’ü istemeyenler Cumhurbaşkanının eşi başörtülü olmasın diyerek sokaklara döküldü. Anayasa Mahkemesi de 367 kararı ile büyük devrime imza attı"diye konuştu.
Erken seçim kararı ile AK Parti’nin seçime gittiğini söyleyen Oğur, Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Başkan olurken, Abdullah Gül’ün de Cumhurbaşkanı olduğunu anımsattı. İlk defa halkın oy vereceği oylarla seçimin biçiminin değişeceğini ve cumhurbaşkanının kulis toplantılarında verilen kararla değil doğrudan halkın vereceği oyla geleceğini ifade eden Oğur "Bu seçimin ardından güçlü bir Cumhurbaşkanı ortaya çıkacaktır. Bir başkanının oyundan daha fazla oy alması gerekecek" diyerek bunun önemli bir güç olduğunu vurguladı.
Kaynak: iha