Günümüzün en önemli sorunlarından birisi; şehir içi taşımadır. Metropolün büyüklüğüne göre bazen taşıma mesafesi 50 – 60 km’yi; hatta bazen daha üst uzaklıkları bulabilir. Dolasıyla özel araç kullanımını da en aza indirebilmek; şehir içi toplu taşımanın hız limitlerine uygun taşımayı en seri şekilde yapabilmemize bağlıdır.
Enflasyon günümüzün en önemli problemlerinden biridir. Buna bağlı olarak; benzin ve motorin fiyatları zam almakta; genel anlamda buna fiyat güncellemesi deniyor. Ülkemiz mevcut durumu ile iç tüketim petrolün yalnızca % 8 ini üretebilmekte; kalan miktar tamamen ithal kaynaklardan sağlanmaktadır. Bu yüzden; özellikle petrolün dünya borsalarında pahalandığı dönemlerde; zaman zaman döviz dar boğazı ile karşılaşabiliyoruz.
O halde mümkünse her büyük metropolde 100 km civarı hızla gidebilen metro inşa etmek; bu sorunu en kolay çözebilecek sistem olarak görülüyor. Alternatif raylı sistemlerde belki olabilir; ancak limitlere uygun serilikte gidemeyen tramvay veya banliyö treni gibi sistemler; seri ulaşım gerçekleştiremeyebilirler; fakat turistik anlamda ve ölçeklerde tramvaylarında; toplu taşımada çok büyük katkıları olduğu gerçektir. O halde bu cins taşıma araçlarının da olabildiğince kurallara uygun seri taşıma yapabilir duruma getirilebilirse; sorun önemli boyutta çözülür. Diğer bir toplu taşım aracı metrobüsünde; özel yolu yapılı ise; hız limitlerine uygun taşıma aracı olarak; ve en az yakıt tüketimi ile sorunu çözebilmektedir. Eğer bu metrobüslerin elektriklisi imal edilip; taşımacılık sisteminde kullanılmasının oldukça ekonomik olacağını sanıyorum.
Toplu taşıma araçlarının; seri ulaşımı sağlama başarısı; özel araçların kullanımını en aza indirecek; böylece Ülkemiz genelinde yüksek miktarlı akaryakıt tasarrufu gerçekleşecek; yollar çok kalabalık olmayacak. Özellikle şehir içi işleri olan insanlar; bu toplu taşım araçları ile işlerine gidebilecek; ve zamanında dönebileceklerdir.