29 Ekim 1923  te  Cumhuriyetin ilanı ile Türkiye Cumhuriyeti resmen kuruldu. Birçok alanda eksiklikler  yeni yasalar çıkarılarak  giderildi. Hızla ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi reformlar yapılarak  Türkiye Cumhuriyetinin her alanda  Dünyanın ileri Ulusları içinde yer alabilmesi için gerekli siyasi hakları kapsayan  yeni yasalar çıkarılarak;   kadınlara a seçme,  seçilme hakları verildi.
         3 Nisan 1930 da çıkarılan Belediye Yasasıyla 18 yaşından büyük  tüm kadınlara, belediye seçimlerinde  ‘oy kullanma ve seçilme hakkı tanındı’  Türkiye  Büyük Millet Meclisi’nde  26 Ekim 1933 te Köy Yasasının 20 ve 25 ci maddelerini değiştirildi. Bu yasayla kadınlara köy ihtiyar heyeti ve muhtar seçimlerinde ilk kez  seçme ve seçilme hakkı tanındı.
         Türk Kadınları  siyasi haklarını tam olarak Köy Kanunundaki değişiklikten sonra 5 Aralık 1934 te  aldı.  Anayasada yapılan değişiklik ile 22 yaşını bitiren kadın ve erkek her Türk;  Milletvekili seçme hakkına sahiptir denildi.  Bir başka değişiklik  ile  30 yaşını bitiren kadın ve erkek her Türk, Milletvekili seçilme hakkına sahiptir;  denilerek  kadınlara  ilk kez Milletvekili seçilme hakkı verildi. 8 Şubat 1935 tede ilk defa Milletvekili seçimlerinde 18 üyelik elde ettiler.