Turizm her ülkede olduğu gibi; Ülkemiz açısındanda son derece önemlidir.  2020 mart ayında covid 19 salgınının tüm Dünya’da  olduğu gibi Ülkemizide etkilemesi sonucunda; salgından korunmak için  Ülkemiz genelinde  hepimiz izalasyon tedbirleri içinde geçirdik ve halen devam ediyoruz.  Belki daha uzun zaman bu tedbirlere uyarak yaşamaya devam edeceğiz.

Covid 19 a karşı aşıda geliştirildi. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Ülkemizde de aşılama çalışmaları devam ediyor. Yazıyı yazdığım anda  toplamda 16,768153 kişi aşı olmuş; bunlardan 1 incisi uygulanan kişi sayısı 9,626088 kişi oldu; 2 ci dozu uygulanan kişi sayısı ise 7,142065 tir.  Umarım aşılama daha yüksek sayılara çıktıkça salgının etkisi olabildiğince azalacaktır. (Çünkü bağışıklığı artan kişi sayısı çoğalacaktır.)

       Diğer yandan bugün 4 nisan; ve zamanlama olarak; önümüz Ramazan   ve peşinden  Bayram; takiben yaza dönüyoruz. Dolasıyla mevsimin gereği havalar ısınacak; ve hava soğukluğu nedeniyle ortaya çıkan kapalı yaşama karşı;  izalasyon tedbirleri;  parkların, bahçelerin, ve  işyeri havalandırmalarının  açığa dönüşmesi ile kolaylaşacaktır. Açık hava şartlarında izalasyon  tedbirlerine  uymak koşuluyla işyerleri açılacak; işyerlerinin açılması  kısmende olsa ekonomik zorlukları önleyecek; ve turizm anlamında turist kabul edebilme şartları oluşacaktır.

       Türkiye  2019 da  51,7  milyon turist çekerek 34,5 milyar dolar turizm geliri sağladı. 2020 de pandemi koşullarının ortaya çıkması sonucunda çok fazla turist kabul edemediğimiz gibi; turist olarak seyahate çıkmayı düşünenlerde pandemi nedeniyle yola çıkmadılar ve kendi izalasyon şartları içinde ülkelerinde kaldılar; hatta bazı ülkeler  turist olarak;  başka ülkelere gideceklere müsade bile etmediler ve edemediler. Sonuçta 2020  Ülkemizi ziyaret eden toplam ziyaretçi sayısı 15,963997 de kaldı. Turizm geliri olarakta  12,1 milyar dolar gelir sağlıyabildik.

      Bu yıl şartlar epey düzeldi. Gerek Ülkemizde; gerekse gelişkin,  diğer ülkelerde salgına karşı aşılamada önemli mesafe aldılar.  Sanıyorum yaz başına kadar bu sayı çok yukarılara çıkacak. Belki o zaman yaz üzeri ve devamı sonbahar çok daha fazla turist kabul edebileceğiz.

       Turizm her ülkede  olduğu  gibi; Ülkemiz içinde son derece önemlidir. Aynı zamanda  tarımsal,  çeşitli sanayii  ürünlerininde;   Ülkemiz içinde tüketilmesini sağlıyan çok önemli bir unsurdur.  Ülkemize gelecek yüksek sayıda  turist, önemli miktar döviz bırakacak; bu olgu, Ülkemizin cari açığını kapatmak için  son derece önemli olacaktır.