Organ Nakil Koordinatörleri Derneği’nin (ONKOD) bu yıl ikinci kez düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli Çocuklar Bahar Kampı, farklı ülkelerden çocukları Antalya’da buluşturdu. Türkiye dışında, Letonya, İngiltere, Kırgızistan, Macaristan ve Norveç’ten gelen 45 çocuk, kamp boyunca etkinliklere katıldı. Sanatçı Eflatun, organ bağışı için özel bestelediği şarkısını kampa katılan çocuklarla seslendirdi. Bu yıl ikincisi düzenlenen kampa, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 32 çocuğun yanı sıra, Letonya’dan 2, İngiltere’den 6, Kırgızistan’dan 1, Macaristan’dan 2 ve Norveç’ten 2 çocuk katıldı. Böbrek, kalp ve karaciğer nakilleri yapılan çocuklar, kampta doyasıya eğlendi.
ONKOD üyesi Dr. Levent Yücetin, hayati öneme sahip organ yetmezliği konusunda toplumsal farkındalığın özellikle Türkiye’de çok düşük seviyede olduğunu belirtti. Organ nakline yeterli ilgi olmadığı için her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirten Levent Yücetin, şöyle konuştu:
“Organ nakli ve bağışı konusunda yeterli duyarlılık gösterilmediği için her yıl, her yaştan binlerce kişi hayatını kaybediyor. Tüm dünya üzerinde organ nakli ile hayata tutunan insanların sayısı 1 milyonu aştı. Türkiye'de yaklaşık 60 bin böbrek, 5 bin karaciğer ve 2 bin kalp hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Organ nakli bu hastaların yaşayabilmesi için dünyadaki yegane tedavi şeklidir. Organ bulunamadığı için her sene kaybettiğimiz insan sayısı yaklaşık 6-7 bin kişiyi buluyor."
Türkiye'de organ nakli konusunda yetişmiş çok deneyimli ekipler olduğunu anlatan Yücetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli konusuna verdiği önem Türkiye'deki organ nakli sayısının artışında kendini gösteriyor. Bununla birlikte binlerce hasta yaşama yeniden bağlanabilmek için organ nakli bekliyor. Yüzbinlerce hasta yakını bu endişeli bekleyişe çaresiz ortak oluyor. Böyle bir tabloya duyarsız kalınmaması gerektiği inancıyla Organ Nakli Koordinatörleri Derneği olarak çalışıyoruz.”
Kaynak: iha