ANTALYA (İHA) – Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münire Erman Akar, “Çocuk Gelin Ayıbına Hayır" konferansında konuşurken gözyaşlarını tutamadı.
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği “Çocuk Gelin Ayıbına Hayır" konulu bir konferans düzenlendi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nde düzenlenen konferansa çocuk ruh sağlığı ve çocuk hastalıkları uzmanları ve çok sayıda lise öğrencisi katıldı. Konferansta konuşan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münire Erman Akar, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı. Bu durumun acı bir gerçek olduğunu anlatan Akar, bu durumun genelde eğitim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Çocuk gelinlerin anne, baba ve evlendirildikleri kişilerin de eğitimsiz olduklarını belirten Akar, “Çok faktör var, bu faktörleri göz önüne sermek lazım. Bu faktörlerle savaşmak gerekir. Eğitim yoksunluğu çok önemli. Yapılan araştırmalarda çocuk gelinlerin ve anne, babaların ve evlendikleri kişilerin eğitim düzeyine bakıldığında eğitimin en önemli faktör olduğu görülüyor. Yoksulluk, aile içi şiddet çok önemli bir neden, çok çocuk sayılı ailelerin uyguladığı bir yöntem bu” dedi.
“BABA VE AMCA DİYORLAR”
Prof. Dr. Akar, çocuk gelinlerin sağlık sorunları nedeniyle sıklıkla hastanelik olduğunu söyledi. Bir gazete haberinden de örnek veren Akar, 13 yaşında bir çocuk gelinin 70 yaşında biriyle evlendirildiğini ve evlendiği kişiye amca, baba diye hitap ettiğini söyledi. Çocuk gelinlere ilk gecelerinin de kötü anlatıldığını belirten Akar, şöyle konuştu:
“Hatta o gece ve diğer geceleri de çok kötü anlatıyorlar. Yaş aralıkları çok fazla. Bunlar birer gazete kupürlerinden. Ben olsam böyle bir törene katılmam, hatta katılmamak için de elimden geleni yaparım. Hastanelik olmuş, 13 yaşındaymış kendisi, evlendiği kişi ise 70 yaşında. Ona baba diyormuş. Hatta bazıları da amca diyorlar. Ve demeye de devam ediyorlar. Ne söyleyebilirler ki.”
“EKONOMİK SORUN OLARAK GÖRÜLÜYOR”
Çocuk gelinlerin kendilerini ifade etmekten yoksun olduğunu da belirten Akar, çocukların genelde ekonomik sorun olarak görüldüğünü ve bu durumun genelde kırsal kesimlerde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Daha kendisini ifade etmekten yoksun. Daha çok bunları kırsal kesimlerde görüyoruz. Ailenin namusu olarak görülüyor. Bekaretini kaybetmeden hemen evlendirelim diye düşünülüyor. Ekonomik sorun olarak bakılıyor bunlara. Ne kadar erken yaşta evlendirilirse o kadar kolay boğun eğdiriliyor.”
Kaynak: iha