Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Antalya’da bir tatbikat düzenledi. Senaryo gereği, denizi izlerken falezlerden düşen bir kişiyi kurtarmak için UMKE’den yardım istendi.
UMKE tarafından Antalya'da, Isparta ve Burdur ekibinin de katıldığı bölge tatbikatı düzenlendi. Konyaaltı Caddesi Atatürk Parkı'ndaki falezlerde gerçekleştirilen tatbikat deniz, hava ve karadan yapılan operasyonla sürdürüldü. Yaklaşık 200 UMKE görevlisinin katıldığı operasyonda nefes kesen anlar yaşandı. Senaryo gereği, falezlerde denizi izleyen bir vatandaşın kayalıklara düşmesi üzerine olay yerine itfaiye, ambulans ve çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine giden ekiplerin karadan müdahale edememesi üzerine UMKE’ye haber verildi.
HELİKOPTER DESTEĞİ
Yaralının sedyeyle çıkmasının mümkün olmaması üzerine UMKE ekipleri Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’na bağlı bir helikopterden yardım aldı. Yaralının bulunduğu yerin tespiti için helikoptere kırmızı fişek yakılarak yer tarifi yapıldı. Helikopter yaralının bulunduğu alana gelerek sabitlendi ve ardından iki kişi halat yardımıyla aşağı indi. Yaralıyı sedyeye bağlayan ekipler daha sonra aynı halatla yaralıyı helikoptere alarak hastaneye intikalini sağladı.
ÇOCUKLAR KORKTU BÜYÜKLER GURUR DUYDU
Tatbikatı, yüksek bir yerde çok sayıda vatandaş heyecan dolu bakışlarla izledi. Tatbikata zaman zaman alkışlarla destek veren vatandaşlar operasyonun çok heyecanlı olduğunu söyledi. Tatbikat sonunda bazı vatandaşlar ilk defa tatbikat izlediklerini ve gurur duyduklarını belirtirken, tatbikatı heyecanla takip eden minikler helikopterin çok gürültü çıkardığını ve korktuklarını söyledi.
“30 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ”
Sağlık İl Müdür Yardımcısı Ferhat Sarıbek, özellikle turistlerin gezi sıralarında yaz aylarında bu türden vakalarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek “Yaz aylarında ülkemize gelen turistler kaybolup yaralanabiliyor ya da sarp kayalardan düşebiliyor. Antalya’da geçen yıl 30'a yakın benzer olay yaşadık. Bize bildirimi yapılan vakalarda ivedilikle ekiplerimiz ortak operasyonlar düzenliyor" diye konuştu.
Kaynak: iha