16. UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) Bölge Eğitim ve Tatbikatı, Antalya’da yapıldı. Antalya, Isparta ve Burdur ekiplerine yeni katılan 84 UMKE'ci eğitimi başarı ile tamamlayarak, ulusal ve uluslararası göreve hazır hale geldi.
Antalya, Isparta ve Burdur’daki UMKE birimlerine yeni göreve gelen 84 personelin eğitimine yönelik kamp programı Sarısu Orman Kampı’nda gerçekleştirildi.
84 personelin görev aldığı tatbikatta, bölge illerinde yaşanabilecek afet ile vatandaşların sağlık ile ilgili sıkıntılarında, tam donanımlı araçlarla hasta ve kazazedelere yönelik kurtarma operasyonlarının provası yapıldı. 4 gün süren eğitimde ekipler; kara,hava, deniz ve enkaz kurtarma tekniklerinin yanı sıra tıbbi müdahale yöntemlerini de uygulamaları olarak yaptı. 4 günlük eğitimin ardından tüm ekiplerin katılımı ile kamp ateşi eşliğinde değerlendirme toplantısı yapıldı. Eğitime katılan 84 personel, Antalya-Burdur ve Isparta illerindeki görev yerlerine dağıldı.
Eğitimi yöneten Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Afet, Sağlık Hizmetleri ve UMKE Birim Sorumlusu Kadir Öztekin, Isparta, Burdur ve Antalya illerini kapsayan 84 yeni UMKE ekibinin, Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılı faaliyet programı çerçevesinde 4 günlük temel eğitim tatbikatını tamamladığını söyledi.
Programın ilk 3 gününün pratik eğitimle geçtiğini ifade eden Öztekin, son gün ise halka yönelik tatbikat yaptıklarını dile getirdi.
Asli görevlerinin medikal kurtarma olduğunu işaret eden Öztekin, “Su üstü medikal kurtarma, dağdaki yaralıya ulaşım teknikleri, telsiz eğitimi, enkaz altı kurtarma teknikleri, hava, kara ve deniz araçlarıyla yaralıya ulaşım teknikleri olarak bir dizi eğitim verdik” dedi.
84 yeni UMKE’cinin ailelerine katıldığını kaydeden Öztekin, “Antalya, Burdur ve Isparta illerinde göreve hazır olacaklar. Öte yandan bu ekip, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışındaki görevlere de katılabilecekler” diye konuştu.
Kaynak: iha