Selçuklu’dan ,Osmanlı ya yaklaşık bin yıl ümmet toplum olarak yaşayan Anadolu toplumu ,İslam dininin ümmet anlayışı dışında padişahın ümmetine dönüşerek varlığını sürdürmüştür. Ne zaman ki Atatürk Cumhuriyeti kurmuş, Anadolu toplumu  yurttaş vatandaşlık eliyle Türk milleti toplumuna dönüşmüştür. Millet olma ulusal devlet yapısını da beraberinde getirmiştir. Cumhuriyet le ümmet olan Anadolu toplumu, yurttaş vatandaş olarak günümüze kadar yaşamını sürdürmüş. Cumhuriyet yaşadıkça yaşamaya da devam edecektir.

 

İslam dinine göre bütün insanlar Allah'a karşı görevli ve sorumludur. Allah’ın ümmetidir. Devlet sınırları bu duruma engel değildir. Irkı,rengi,dili ne olursa olsun tüm insanlık Allah'ın ümmeti olmaya davet edilir. Davet ederken zorlamanın olmayacağını önemle vurgular.

            İslam’ın ümmet anlayışı zaman içinde mezhep ümmeti olmaya, daha sonraları padişah,tarikat,cemaat ümmeti olma yolunda hızla yol almış. Sonuçta gücü elde bulundurma anlayışına dönüşmüştür. İçinde yaşadığımız dönemde güç savaşları İslam  dinine inananları birbirine düşürmüş, kardeş kanı akıtır olmuştur. Öyle ki ulus devletler iç savaşla kardeş kanı emerek bölünüp parçalanmaktadır.

            Yakın çevremizde ümmet anlayışı içinde güç sahibi olanların çıkarları uğruna kardeş kanı emen gelişmeler ülkemize yansımıyorsa ,Atatürk'ün Cumhuriyete ve beraberinde oluşturduğu yurttaşlık bağları ile Türk milletidir. Türk milletinin yıllar içinde Allah’ın ümmeti olmak dışında oluşan hiç bir güce ümmetlik yapmamasıdır. Allah’a olan ümmetlik görevini yerine getirirken aracıya güç odaklarına ihtiyaç duymamasıdır. Bir kısım insanımız aracılar eliyle Allah’a ibadetlerini yerine getirmeyi benimsemişler ise aracıların ümmeti olduklarının farkında olmadıkları içindir. İslam dininin kutsal kitabı Kuran'ı okuyup kime ümmetlik yapılacağını bilmemesinden kaynaklanmaktadır.

           Atatürk Cumhuriyeti ile kazandığımız yaklaşık yüz yıllık Türk milleti anlayışımızı ,tekrar güç odaklarının ümmet anlayışına dönüştürmek isteyenlere Anadolu toplumu fırsat vermeyecektir. Çeşitli güç odakları ümmet anlayışından fayda sağlar gibi görünse de ,zaman içinde varlıklarını sürdürmeleri zorlaşacak, Türk milleti yurttaş vatandaşı olarak yaşamaya mecbur olacaklardır. Anadolu toplumu Atatürk Cumhuriyetini benimsemiş ,içselleştirmiştir. Allah'hın ümmeti,yurttaş vatandaş olarak yaşamından taviz vermeyecektir.

            YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ,YAŞASIN TÜK MİLLETİ.