Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'nce 'Van'da her okul bir tiyatro' sloganı ile başlattığı '13. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği' 23 Nisan günü start alacak.
Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü bahçesinde kurulan ve 340 kişilik tiyatro salonuna dönüştürülen çadırda basın toplantısı düzenleyen Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Demet Boci, bu yıl yapılacak olan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği’nin 13 yıl önce, çocukların ve gençlerin şehrin her köşesinde sanat yapması ve tiyatronun tüm okullara girip sanatın birleştirici gücüyle gençliğin el ele vermesi hayaliyle yola çıktığını belirten Boci, “Van Devlet Tiyatrosu çalışanları, “Her okul bir tiyatro olsun” düşüncesiyle Van’ın ilçe ve köylerinde belirlenmiş okullara ulaşarak Türkiye’de, belki de dünyada eşi görülmemiş bir şenliğe imza attılar” dedi.
Ulaşılan okullardaki çocukları ve gençleri, sanatçı ağabey ve ablalarının desteğiyle tiyatroyla tanıştırdıklarını ifade eden Boci, böylece çocuk ve gençlerin sahnede sesini duyurduğu ilk çocuk ve gençlik tiyatroları şenliğinin ortaya çıktığını söyledi. 13 yıl içinde giderek büyüyen ve hedefleri arasına yenilerini ekleyen Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği’nin amaçları doğrultusunda 13 yıldır yoluna devam ettiğini vurgulayan Boci, “Vanlı çocuk ve gençlerin sahnede sesini duyurmasının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen tiyatroların oyunları da şenliğimiz kapsamında yerlerini aldı. Bu yıl 13'ncüsü yapılacak olan “Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” kapsamında çocuk ve gençlere açık atölyeler yapıldı. Müziği, resimi, heykeli, tiyatroyu, operayı ve baleyi profesyonel ellerden tanımalarını sağlayacak gösteriler düzenlenerek, sanatın ışığıyla, bölgemiz çocuk ve gençleri için yaşanılan zorlu günler geride bırakılmaya çalışıldı” şeklinde konuştu.
Daha önceki yıllarda şenlik kapsamında bir okulun öğrencilerini Ankara’da yapılan festivale götürdüklerini ancak bu yıl bir sponsor bulamamalarından dolayı bu öğrencileri götürememenin üzüntüsünü yaşadıklarını aktaran Boci, “Bu yıl bir sıkıntı oldu. Sponsor bulmamız söylendi. Ancak hala aramamıza rağmen bir sponsor bulamadık. Bu bizi çok üzdü. Umarız o zamana kadar bir sponsor buluruz. Bu bizim elimizde olan bir şey değil. Her ne kadar elinizden gelen bir şeyler yapsanız da destek olmayınca olmuyor. Bu konuda Vanlı işadamları, şirket veya maddi durumu kişilerden sponsor olmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Şenlikte en önemli noktanın, şenliğin çocuklar tarafından yapılmış olması olduğuna dikkat çeken şenlik koordinatörü Gül Urgan ise, bu şenliklere en çok doğuda yaşayan çocukların ihtiyacı olduğunu söyledi. Urgan, “Batıda da bir festival var, Van’da da Akdamar şenliği var. Vatandaşların tercih hakkını bizden yana kullanmalarını istiyoruz. Çünkü bizim çocuklarımız çok daha aç ve bu gibi çalışmalara çok daha ihtiyacı var. Şenliğimizin değerinin bilinmesini istiyoruz“ dedi.
Kaynak: iha