VAN (İHA) – Van İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği tarafından kurulan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ile Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurulan iki merkezin açılış törenine Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fazıl Kaya, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Dr. Murat Toprak, Hastane Başhekimi Op. Dr. Özcan Öktem, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Şerafettin Erzem, Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Sekreter Daire Başkanı Nuri Acar, Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ile kamu kurum ve kuruluş amirleri katıldı. Burada bir konuşma yapan Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Sekreter Daire Başkanı Nuri Acar, AMATEM’in Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sadece Elazığ’da bulunduğunu belirterek, ikinci merkezi ise Van’da açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 12 yataklı olarak açılan AMATEM’in ihtiyaçları karşılayacak durumda olmadığını vurgulayan Acar, “Bu bölgemiz için ciddi bir ihtiyaç halindeydi. Bizde böyle bir açılışta bulunduk. Özellikle alkol ve madde bağımlısı olan insanlarımızın burada tedavi edilmesi, rehabilite edilmesi ve daha sonra izlenmesi amacıyla böyle bir merkezi açmış bulunuyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılayacak düzeyde olmasa bile inşallah ihtiyaçları görecek şekilde bir ön adım olur” dedi.
Toplumsal yozlaşmanın kurbanı olan ve özellikle cinsel istismara uğrayan çocukların izlendiği bir tedavi merkezi olan ÇİM’in de bölgede ilk defa kurulduğunu vurgulayan Acar, “Türkiye’de sadece 16 ilimizde var. Onlardan biri de Van’dır. İnşallah ilimiz ve bölgemiz için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.
Madde bağımlısı olan gençlerin aileleriyle görüştüklerini ve bu görüşmelerin neticesinde girişimlerde bulunduklarını belirten AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “Uyuşturucu konusunda maalesef müptela olmuş gençlerimize yardım açısından çok önemli bir yerin açılışı için toplandık. Uyuşturucu konusunda bizleri arayan aileler, perişan bir haldedir. Bizden, ‘Çocuğumuzu kurtarın’ diye yardım istediler. Bizde gerekli yerlerle görüşerek girişimlerde bulunduk. Görüşmelerimiz neticesinde ailelere 45 gün içerisinde bu hizmeti Van’da vereceğimizi söyledik. O ailelerle görüştükten 42 gün sonra böyle mutlu bir anı yaşıyoruz. Aynı şekilde bugün yine Çocuk İzlem Merkezi’mizi de açıyoruz. İlimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, uyuşturucu kullanımıyla mücadele konusunun sadece böyle bir rahatsızlığa bulaşmış olan gençlerin tedavisi ile önlenmesinin çok kolay olmadığını, bunun bir toplumsal sorun olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Baştan aşağıya konuyu toplumun bütün kesimleri tarafından iyi anlaşılır hale dönüştürmemiz lazım. Biz bu çerçevede 2013 ve 2014 yıllarında Van ilinde 12 bin 500 yurttaşımıza ulaştık. Bu da Türkiye’de örnek alınan en başarılı çalışmalardan bir tanesidir” dedi.
Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığına en yüksek yakalanma oranının olduğu birinci ilin İstanbul, ikinci ilin ise Van olduğunu ifade eden Vali Doğan, “Bu konuda bizim polis ve jandarma teşkilatlarımız oldukça etkili ve verimli çalışmalar yürütmektedir” ifadelerini kullandı.
Uyuşturucuya yakalanmış gençlerin annelerinin büyük bir rahatsızlığı olduğunu dile getiren Vali Doğan, “Onların dertleri çok ağırdır. Zaman zaman biz bu annelerle görüşüyoruz. Çocuklarının tedavileri için şimdiye kadar elimizden gelen yardımı yapıyorduk. Bugün artık böyle bir imkanı kendi ilimizin imkanları içerisine dahil etmiş olduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol, daha sonra iki merkezleri gezdi.
Kaynak: iha