Yaşam(ak)..!
Her canlı doğum öncesi,an,sonrası olmak üzere evrelerden geçer.Her evre kendi içinde yine evreler taşır.Oluşum,döllenme,döllenme sonrası gelişim,oluşum ,doğum sancıları,doğum ve sonrası...
Sonrası denilen süreç;işte o tam ibretlik denildiği gibidir.İbretliktir.
İşte bu süreci ibretlik yapan yanlar canlı olan,yaşayan kişiye bir çok kazanım, kaybedilen değerler kazandırmış olur.
Her iki evre,değer yaşayan şahıs tarafından olmasa da ,yaşadığı diğer insanlar tarafından farklı değerlendirmeye alınır.Toplumun değer kuralları burada ortaya çıkar,kendi içinde yaşam bulmuş insan için farklılık gösterir.Bu değerler toplamının ismini toplum yaşam biçimine,üretim biçimi,ilişkileri bazında "Ahlak " kuralları demiş,son zamanlarda bu kuralın adını basit,edilgen,yargılayan haliyle;Mahalle baskısına getirilmiştir.
Aile ,sokak,mahalle,kasaba,şehir ve Ülke insani değerler açısından bir anlam içerdiğinde;Mahalle baskısı daha acı, öfkeleyici,yargılayıcı ve sonuç ifade etmekte.
İnsan,bir canlıdır ve insan olmasına neden olan,onun topluma kattığı katma-değer ile ölçülür.İnsan asalak olmadan yaşayan,diğerlerine anlam katan bir varlık olmalı ki;yaratılma,oluşma özelliğiyle en kıymetli olan yanı;Beyin,düşünme,düşündüklerini yaşama uyarlama ,etki-tepki faktörüyle de var olma nedeni oluşsun.ama,yok işte... 
İnsanı insan yapan,diğer canlılardan ayıran özelliği toplum ve onun içindeki ,onun nüveleri olan ve yine kendisinin koyduğu değer yargısıyla ötekileştiriliyor,yok sayılabiliyor,farklı yönleriyle itilmeye çalışılıyor.
İnsan denilen canlının özelliklerinden birisi olan,Toplumsal yanı,bu toplum değerleriyle aşınıyor,törpüleniyor ve onu başkalaştırıyor.
Başkalaştırılan,ötekileştirilen insan bir yerde odaklaşmaya varıyor.Yanlış-doğru...
Ne kadar yanlış,ne kadar doğru,kaç yanlış kaç doğru,kaç doğruya karşı kaç yanlış etkileşim içerisinde derken,bir yerde
nerede yanlış yaptım acabaya dönüşüyor.
Nerede yanlış yaptım gün geliyor ,doğrusundan özüre,yanlışa saplanmış olsa da,kendisi için yaşam(ak) denilen süreç evresine kayabiliyor.
Bu evre insan,yaşayan için en kestirme yol olarak;"Hep yanlış yaşadım" dediği inanmaz,inanılmaz sürecin içinde yerini alınabilir.
Bir söz vardır;" Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar" acaba;Mahkemede doğru söylediği olmaz mı,yada Karakolda yanlış söylemez mi..?
Karakol denilen yer;kale-kol yada Karalama kolu olamaz mı..?
Niye olmasın değil mi...Olduğu ,olabildiği bu topraklar üzerinde görüldü,yaşandığına göre ,vefkala oluyor.Öyle ise;bu örnek ,söz dahi yanlışın yanlış,doğrunun doğru olması gereken evre açısından bir değerdir.
Ben,Hep yanlış yaşadım...
Gerçek diyorum,yanlış yaşadım.
İlkokulu bir köyde,kasaba da akranlarımdan farklı yaşadım.Ailem ,bana değer katan insanlar olarak,akranlarımdan farklı bir dünya,yaşam olabileceğini göstermeyi seçti.Diğerlerinin okul üniformaları,çanta,defter ,kitap,araç ve gereçleri kısıtlıyken beni tamamladılar.Diğerlerinin para,ölçü,biçim,değer dedikleri ama bilmediklerini canlı yaşattılar.Diğerleri ;koca-karı ilaçları ile tedavi,muskacı hocalar ile şifa alırlarken ,Ben,Tıp ve eğitim dağıtan diğerleriyle yaşadım.
Arkadaşlarım,akranlarım;Şehir denilen sürece adapte olmakta zorlanırken ben zorlanmadım.Ama,beni de zorlayan benim yaşadığım değer,süreç ve evrenin üstünde yaşam sürdürenler oldu.Ben iki süreç değerlerinin de dışında yaşadığım için ,Hep yanlış yaşadım.Yanlıştan dönmek gerekiyordu ve yolu ;kendisi inkar etmekti,işte onu yapmak bir vicdan,ahlak,eğitim sorunuydu.yapabilenler,bu yanlış sınavı geçenlere içinde yaşadığı toplum yargısı,baskısı bir isim verdi;Eskiden çok yanlıştı,şimdi akıllandı ,yanlışından döndü...Oh bee,Kurtulmak da varmış öyle mi..?
Doğru ,gerçekten,değer katmayan,artı koyamayan,gelişemeyen,çağını yakalamak olgusunu,kendisinin oluşturmadığı,araştırmadığı teknoloji,fırsatçılık,sahtekarlık,ayrımcılık,kayırmacılık ,başka yolla ele geçirdiği ;iletişim,reklam,görsellik kuramıyla yok edildiği için ;Yanlış dan dönmek yanlışa varmak olmuyor mu..?
Ben bilmem ,Eşim bilir yada,En son Babalar duyar derisek geriye teferruat kalır ki,O'da dışımızdaki başka güçlerin eline verilen sihirli sözcük olur.
Son günlerde yaşanılmaya devam eden doğru ,birilerinin elinde yanlış olduğu,durduğu,olması gerektiği gibi olmadığı içindir ki;Hep yanlışdır.Bu doğru olduğu halde yanlış gösterilen evre benim için yine doğru olmaya devam ettiğinden,ben,yine yanlış yerde ,yanlış yaşamaya devam ediyorum.
Öyle ise;Hep yanlış yapmaya devam edeceğim demektir.Dünya dönüyor,dönmedi diyenlerin sayısı yüzde elli olsa da ,dönüyor ve yanlış tarafta yürümeye devam edeceğim.
Ne de olsa;Yanlışım ve nicelliğim niteliğimle örtüşmek istenilmiyor.Nitel yanım örtüştüğünde ben doğru yanımı almış olacağım.Her yeni yanım kendimi yemeye devam etse de...
Yollar yürümekle aşınmıyor yalanı birilerince sürekli söylenilse de ;Yollar aşınmaya devam edecek ve yürüyenler aşarak,kazanacaklar.Çünkü ,Haklı ve doğru yerde yanlış gözükseler de...
Sevgiyle ,saygıyla aşın ,yürüyün,besleyin ve geliniz...
Hoşcakalınız...