İstiklal Savaşının fiilen bitmesinden sonra; 24 Temmuz 1923 te  Lozan Barış Anlaşması imzalanarak Türk Devleti Uluslararasındaki yerini aldı. 9 Eylül 1923 te de Halk Fırkası adıyla  ‘CHP ‘ kuruldu.  1924 te de Cumhuriyet sözcüğü  ilave edildi.     1935 teki  4 cü kurultayda bugünkü Cumhuriyet Halk Partisi adını aldı.  29 Ekim 1923 tede  TBMM de  Cumhuriyet  rejimi kabul olunarak ‘Türkiye Cumhuriyeti ‘ resmen kurulmuş ve  Mustafa Kemal Atatürk  ilk Cumhurbaşkanı seçilmiş. Bu arada süratle kalkınmaya yönelik fabrikalar,  yollar, altyapılar yapılmaya başlanmış; 1 Kasım 1928 dede Yeni Türk Alfabesi kabul olunmuş, ve Türkçe Eğitim ülkenin tamamında öğretilmeye başlanmıştır.

      CHP tek partili sistem içerisinde ülkeyi 1946 ya kadar yönetmiş; 1946 da çok partili sisteme geçilerek Birleşmiş Milletlere girilmiş; ve de 1950 ye kadar, yine CHP Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyetini yönetmiştir.  Bu tarihten sonraki dönemlerde ya iktidar, ya koalisyon, yada Ana muhalefet Partisi, Muhalefet Partisi olarak görevini sürdürmüştür.

       Eylül 1980 den 1992  ye kadar Askeri rejimin ilk anda geçmişten gelen partileri kapatması sonucu kapalı kalmış;  9 Eylül 1992 den sonra Deniz Baykal’ın Genel Başkanlığında yeniden açılmış; 18 Şubat 1995 te de SHP ile CHP; CHP çatısı altında birleşmiş ve Hikmet Çetin Genel Başkan olmuş; bu görevi 7 ay devam ettirmiş; sonra kurultaya gidilmiş ve 11 Eylül 1995 tede Deniz Baykal Genel Başkan seçilmiştir.

      1999 – 2002 döneminde;  % 10 luk seçim barajını geçemediğinden milletvekili çıkaramadı ve Meclise giremedi.

       CHP gerek iktidarda, gerek Ana Muhalefette veya muhalefet Partisi olarak; Türkiye’yi yönetmiş ve ülkemizin kalkınmasında, büyümesinde, ve Dünya Ulusları içinde yerini almasında çok önemli görevler üstlenmiş ve başarıyla Türkiye Cumhuriyetini iyi yerlere taşımıştır.  Ana Muhalefet Partisi, Muhalefet Partisi olarakta; zamanın iktidarını  denetlemiş, doğruları göstermiş; yanlış işlerde ise zamanın iktidarına  dur diyebilmiştir.  İktidarda olduğu dönemlerde önemli büyüme hızları  sağlayarak; veya muhalefette ise iktidarı denetleyerek  sağlatmış; Dünya Milletleri içinde  Ülkemizin barış içinde bulunmasını sağlamış; veya ciddi katkılar yapmıştır.  Milletimizin Birliği ve bütünlüğünü her zaman savunmuş ve savunmaktadır.  Dünya Ulusları içinde; en uygar  Millet olarak yerini alabilmek için mücadelesini sürdürmüş ve de sürdürecektir.

        CHP nin kuruluşunun 96 cı yılı  kutlu olsun.