Yeni kurulan siyasal toplumlar hızlı bir gelişme sürecine giriyor. Bir süre sonra zirveye ulaşıyor. Zirveden aşağı doğru çöküş başlıyor. En bariz örnek, imparatorluklarda görülüyor.

İmparatorluklar, kendi içerisine yerleşen VİRÜSLER yüzünden çöküş sürecine girdiler. Hiç bir imparatorluk, kendin yıkan VİRÜSÜN farkına varamadı.

-M.Ö. 100 lerde kurulan Roma İmparatorluğu, M.S. 300 lerde zirveye ulaşmıştı ve dünyanın tek gücü idi. Zirveye geldiği dönemde, çok önemli bir hata yapıldı. 325 yılında Hıristiyanlık devlet dinine dönüştürüldü. Çöküş süreci başladı. 450 yılı geldiğinde, siyasal egemenlik, Kiliseye geçti. Çürüme süreci o kadar hızlı gelişti ki, 476 yılında Roma tarihe gömüldü. Romayı yıkan virüs KİLİSE idi.

-Tarihte uzun yaşayan imparatorluklardan bir diğeri VENEDİK Cumhuriyetidir. 8. Asrın sonlarında, deniz tacirlerinden oluşan bir grup Armatör, Venedik şehrini Bizanstan para ile satın aldılar. Tarihte eşi görülmemiş, sınırı olmayan muhteşem bir ticaret imparatorluğu kurdular.

Venedik merkez idi. Akdeniz, Ege, Adriyatik ve Karadenizdeki ticaret kolonileri sayesinde para kazanıyor. Dünya ticaretini elinde bulunduruyordu. 1204 yılında, 4. Haçlı Seferlerini Bizansa yöneltmiş. O dönemlerde tek rakip olan Bizansı işgal etmiş ve 55 yıl sürecek Latin Devletini kurmuştu. Latinler, Bizansdaki tüm serveti, Venedike taşıdılar. Paranın merkez Venedik oldu.

Venedik para imparatorluğu idi. Para gücünü elinde tutamadı. 16. yüzyıldan itibaren Venedik zenginleri, İngiltere’ye kaçmaya başladılar. Zira, Cumhuriyet savaşları bahane ederek hukuk düzenini bozmuştu. Parasını kaybetmekten korkan zenginler ülkeyi terk ettiler. Venedik yıkılma sürecine girdi. 1798 yılında tarih sahnesinden silindi. Venedik Cumhuriyetini yıkan virüs KORKU idi.

-İngiltere çok fakir bir ada idi. Venedik Zenginleri İngiltere’ye göç ettiler. Venedik tacirlerinin, deniz ticaretindeki ustalıkları sayesinde 17. Yüzyıl başından itibaren zengileşmeye başladılar. Kraliçe Victoria döneminde zirveye ulaştılar.

İngiltere paraya önem veren bir imparatorluk idi. Venedik geleneği sürdürülüyordu. Korku yüzünden paranın Venedikten kaçışını bildikleri için parayı amaç ve güç haline getiren hukuk düzeni kurdular. Para beraberinde, bankacılık sektörünü getirdi.

İngiltere, imparatorluğu sonlandıracak Bankerlerin farkına varamadı. Bankerler, Waterloo, Birinci ve İkinci Dünya Savaşına İngiltereyi sokarak, İngiliz İmparatorluğunu yıktılar. İngiliz İmparatorluğunu yıkan virüs BANKERLER idi.

-1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu çok hızlı gelişme sürecine gösterdi. 1400 yılına gelindiğinde Balkanlar fethedildi. 1515 yılında Mısırdaki halifelik kılıç hakkı olarak, Osmanlı Hanedanına mal edildi. İmparatorluk zirveye ulaştı.

İmparatorluğu zirveye çıkaran Yavuz Sultan Selim Han büyük ve tarihi hata yaptı. Mısırdan 2000 din adamını İstanbula getirdi. Onlara mal-mülk ve para verdi. Mısırlı din adamlarının ilk işi matematik ve fen bilimlerini, okullardan kaldırmak oldu. Osmanlı zirvede iken çürüme başladı.

1854 Kırım Harbi sırasında, Osmanlı subayları uzun menzilli İngiliz toplarını kullanamıyordu. Sebebi çabuk anlaşıldı. Osmanlı subayları Matematik bilmiyor ve parabol hesabı yapamıyordu. Matematik ve fen bilimlerinde geri kalan Osmanlının yıkılması uzun sürmedi. Osmanlıyı yıkan virüs CEHALET idi.