Ülkemiz özellikle yabancı futbolcuların cirit attığı bir futbol sahasına benzedi.  Öyleki yabancı futbolcular büyük takımların kadrolarının % 80 ini teşkil ediyor. Örneğin geçmişte olduğu gibi; şimdide her süper lig takımının ilk onbirinde yedi, sekiz, dokuz  yabancı futbolcu bulunmakta; ve bu  şekliyle ülkemiz ayrıca  futbolcu ithalatçısı   durumundadır.  Super ligdeki takımların kadrosunda yabancı futbolcular ağırlıktadır. Buna karşılık yerli futbolcu azdır. Çünkü yetiştirmiyoruz, yetiştiremiyoruz;  sonucunda  milyon avroları  yabancı futbolcular alıyor. Haliyle; bu hal Milli Takımın  başarısınıda  etkiliyor.  Yıllardır, Avrupa Kupası finallerine; Dünya Kupası  Finallerine katılamıyoruz.  Super ligteyken Orduspor’da yabancı bir teknik direktörle başladı; yabancı teknik direktör Türkiye’yi tanımadığı ve bilmediği; Türkçe’de konuşamadığı için yabancı futbolcu getirtti; birbirlerinin dilini bilmeyen; söyleneni karşılıklı anlamıyan futbolcuların  sahadada başarısız olması doğaldır. Sonucunda Orduspor bu yolla önemli borçlara girdi; borçları ödüyemediği;  ve seyircisini kaybettiği için liglerden düşe düşe; amatörlüğe  indi.
Futbol Fedarasyonu süper ligde yabancı futbolcu sayısına bir kota koymalı;  sahada  oynıyan  onbir futbolcunun 4 ünden fazlası  yabancı uyruklu olmazsa; ve süper lig takımları bu ölçek içinde başarılı olmak için; özellikle genç takımlardan gelen oyuncular  yetiştirmeli;  bu yolla külüplerin  hem gideri azaltılmalı;  hemde yerli futbolcunun yetişmesi sonucunda  süper lig ve alt liglerdeki diğer takımların  mali tablolarıda   iyileşecektir. Yetişen yerli futbolcuda süper lig takımlarında ve alt liglerde tecrübe kazanmaları, fizik kuvvetine sahip olma; deneyimlerini oynıyarak;  dahada iyi seyiyelere gelmeleriyle  mümkündür.  Böylece  Milli takıma seçilen oyuncularla;  Milli Takım’ın başarısı yükselecek, ve Milli takımımız çok başarılı sonuçlar alabilecektir.
O halde profesyonel liglerdeki takımlarımız; hangi ligde olurlarsa olsunlar; mutlaka bilimsel anlamda katagorilere ayrılmış; yaş gruplarına göre düzenlenmiş, devamlı antreman alan;  yetkili antrenörleri olan bir sistem içersinde ve her profosyonel külüp her altı ayda bir;  yaş gruplarına ayrılarak; kendi bölgesinde yetiştirilmek üzere çocuk ve gençlerden seçmeler yaparak; yetenekli çocuk ve gençlerin yaş katagorilerine uygun gruplara dahil ederek yetişmesini; sağlamalı, yetenekli çocuklar ve gençler üst gruplara; sonrada yeterliyse A takımına yükseltilmelidir.
Milli Takımın  ve Avrupa Kupalarına katılan Takımlarımızın kalıcı başarısı; her seviyedeki genç takımlardan ve amatör takımlardan yetişecek kaliteli  futbolculara bağlıdır.