19 Mayıs Atatürk’ü Anma; gençlik ve Spor Bayramını kutladığımız günün; öğleden sonrasında; Bahçelievler Mahallesi,  Köksal Benzinliği  karşısında  yol yapım çalışması nedeniyle; yolda trafik durmuştu. Yaklaşık saat 16 civarında otoyolun bitiminde; Kumbaşı Mahallesi  (Kumbaşı  Balıkçı Barınağı)  Karşısındaki yere kadar kuyruk devam ediyordu.  Bazı bölgeyi bilen küçük araç sürücüleri (otomobil, kamyonet, münübüs ) çıkış yapabildikleri yerlerden;  sahil yolundan şehir içi üst yollara çıkarak; değişik yollardan  Altınordu Merkeze gelebildiler; kimi Güzelyalı ve Kirazlimanı Mahallesinde şehiriçi yolları kullanarak; kimi Orhaniye Boztepe yolundan giderek  şehire  inebildiler. Yolun tıkanıklığı Cumartesi saat 11:30 a kadar devam etti. Bu zaman zarfında kimi tırlar yolun emniyet şeridine girerek devamlı durakladılar. Halbuki bu tip işlerde; yol iki yöndende  bir önceki kavşaktan; bölünmüş yolun tekini çift yönlü kullanmakla geçici kısa süreli trafik akışı sağlanabilinir.  İkincisi altyapıda kullanılacak malzeme trafiğe etkilemeyecek şekilde önceden kullanılacak bölge yakınına hazırlanır.  Kanal yolun bir yönünden makinayla süratle kazılıp; hazır beton kalıplar süratle yerine konur ; gerekli alt yapı malzemesiyle doldurulup  üstü kapatılıp asvaltı vurulup kullanıma açıldıktan sonra ; bölünmüş yolun diğer kısmı yapılır; trafik bu kez diğer yönden verilir ve bu şekilde  trafik akışı kesilmeden devam eder. Yolun diğer kısmıda bitince trafik akışı normale döner. Ayrıca bu tip işler yapılacaksa hava raporu alınıp yağışsız zaman beklenmeli; ona göre işe başlanmalı. Yapım olan kavşak; daha önce bölünmüş yol yapılarak; ortaya göbek koymak suretiyle düzenlenmiş; ancak artan araç sayısı  ve yoğun trafik; yeni düzenlemeleri gerektirmiştir. Dönel kavşak saklanma şeridleri  (Üçüncü şerid) ilave edilerek; eğer araç karşı  yöne  veya geri dönecekse aracın geldiği yöne; yakın yerden dönerek yoluna devam edecektir. Örneğin Giresun yönünden gelen araç; dönüş yapacaksa (saklanma şeridine girecek) kendi yönünden dönerek, şehir içine; veya yine Giresun yönüne dönerek yoluna devam edecek; Rıhtım yönünden gelen araçlar dönecekse; saklanma şeridine girecek; gideceği yere göre ya Mehmetçik Caddesine, veya rıhtım yönüne geri dönecektir; veya benzinliğe  giriş yapabilecektir. Sistem tamamen ışıklı sistemle çalışacaktır. Bir yöne kırmızı yandığında;  diğer yön geçiş yapacak; diğer yöne kırmızı yandığında  karşı yön geçiş yapacaktır.  
        Eğer işlerimizi toplu taşım araçları ile yapabilecek durumda isek; toplu taşım araçlarını kullanmamız, yollarda çok aracın olmamasını sağlar; bu nedenden olabildiğince özel araçlarımızı az kullanmalıyız. Yollarda araç sayısı ne kadar az olursa; ulaşım o denli kolay sağlanır. İkincisi toplu taşım araçları Altınordu’da  olduğu gibi  15 km süratle değil; şehir içi surat limitlerine göre gitmeliler. Aksi halde gideceğiniz yere çok uzun zamanda gidebiliyorsunuz. Eğer seri gidiş sağlanırsa; bu durum özel araç kullanımını azaltacaktır.
        Çevre yolunun 2012 de temeli atılırken  (19,1 km ) 36 ayda bitirileceği sözü verilmesine rağmen;  5 ci yılı dolmak üzereyken ancak 10,7 Km sinin  yapılabildiğini izliyoruz geri kalan kısımda şu anda bir planlama, veya fiili yapım durumuna geçme yoktur. Bu nedenden şehir içinden geçmek zorunda olan tırlar, kamyonlar ve uluslararası taşımacılık yapan araçlar zor durumda kalıyorlar; şehir içi trafiğinide  oldukça yoğunlaştırıyorlar ve hava kirliliğine sebeb oluyorlar. Çevre yolunun tamamının yapılması bu sorunu önemli boyutta çözecektir.
        Bir diğer konu ise Ordu’da artık raylı sisteme geçme zamanı gelmiştir.  Bu sistem şu anda planlanmalı; kısa  sürede işletmeye alınmalıdır. (Örneğin Samsun’daki raylı sistem Samsun ulaştırmasına önemli seviyede çözümü getirmiştir). Bu durum insanların özel araç kullanmasını gerektirmemektedir. Özel aracı ile şehire gitse  ayrıca park parası ödeme gibi; problemlerle karşı karşıya gelmektedir. Öncelikle böyle bir raylı sistem Perşemde Çeşmeönünden, Perşembe, Efirli,  Altınordu, Cumhuriyet Mahallesi ve Havalimanına uzatılacak şekilde planlanıp aciliyet durumuna göre peyderpey yapılabilir.  Diğer yön ise Bolaman’dan başlayıp Fatsa  şehiriçi; Ünye  Devlet  Hastanesi, Çimento Sanayii, Ünye şehiriçi ve Çaybaşı yolu başlangıcına kadar planlanabilir. Karadeniz ulaşımında bir diğer konuda kıyı bölünmüş yoluna  parelel;  daha  güneyde;  yeni yollar geliştirilmelidir. Geliştirilecek bu yollar; Karadeniz Ana Arter  yolunun yükünü azda olsa alacaktır.( Örneğin; Gölköy Aybastı yolunun kıyıya paralel devam ettirilerek; Tokat  Çamiçi yaylası birleşkesine bağlanması gibi;  Diğer bir konu ise; Karadeniz’in Doğu Anadolu'ya, İç Anadolu'ya bağlayan yolların sis tutmayan; vadiden giden, vasıflı    yollarla içe bağlanmasıdırki; bu anlamda gerçekleşirse Karadeniz Ana Arteli’nin yükü; önemli  ölçüde  düşebilecektir. Yolun aşırı kalabalık olmaması; yol alternetiflerinin çoğalması ile mümkündür. Örnekleme yapacak olursak Ordu Altınordu Mesudiye Dereyolu; Ulubey, Gürgentepe, Gölköy, Mesudiye Yolu; Ünye Akkuş Niksar Yolu;  Fatsa Aybastı Perşembe Yaylası,  Reşadiye yolu gibi.
       Eğer konuyu ilimize göre düşünürsek; anlatmaya çalıştığımız ulaştırma sorunları, büyük ölçüde çözümlenirse; hem Karadeniz Ana arterinin yükü,   taşınabilinir seviyede kalacak; hem de içe giden yollar vasıflı yapıldığında, ulaştırmanın bir bölümü bu yollara kayarak daha kısa sürede ve km  de gideceği yere  ulaştırmayı sağlayacak; bu durum akaryakıt tasarrufu sağlıyacağı gibi; yolların trafik güvenliğini en rahata çekecek; bu bölgelerde oturan vatandaşlarımızda daha güzel ulaştırma olanağına kavuşacaktır. Çok iyi altyapı; mutlu ve zengin milletlerin oluşmasını sağlar.