Yüksek Kurumlar Sınavı Sonuçları  (YKS) açıklandı. Buna göre en iyi performans Türkçe’de; en düşükse Fen Bilimlerinde oldu.  Alan Yeterlilik Testlerinde ise en yüksek ortalamalar Coğrafya’da yakalandı.

       Genel yorumlamada adaylar Fizik, Kimya ve Biyolojide 10 sorudan birini bile doğru cevaplıyamadı.  Alan Yeterilik Testinde soruların % 88 i yanlış işaretlendi. Temel Yeterlilik Testinde  tüm adayların en başarılı olduğu test Türkçe oldu.  Buradada  40 sorunun 15 i doğru yanıtlandı.  Türkçe’den  sonra % 33 lük başarı ile Sosyal  Bilimler oldu.  Temel Yeterlilik Testinde;  Fen Bilimleri Testinde adaylar % 11 ini doğru yanıtladı. Matematik  Testinde ise % 14 lük doğru seçenek başarısı elde edildi. Alan Yeterlilik Testinde en başarısız kimya ve fizik testleri oldu.  Adaylar her  iki testede % 7 lik doğruyu yakaladı.  Kimya testinde 13 soruluk testte 1 net yakalandı; Fizikte 14 soruluk testtede 1 net doğru yanıtlandı. Biyolojidede doğru 1,5 neti bulamadı.

      Temel Yeterlilik Testlerinde sadece bir kişi 500 tam puan aldı. 2,390491 adayın girdiği Temel Yeterlilik Testinde 14971 aday sıfır çekti.  Alan Yeterlilik Testinde 1,880800  aday katıldı. Alan Yeterlilik Testinde sayısal, eşit ağırlık, sözel testlerinde birer birinci çıktı.  Yabancı Dil Testinde 5 tane birinci çıktı.

      Üniversiteler bu yıl 1,007191 öğrenci alacak. Özellikle fen bilimleri testlerinde; ve diğer testlerdeki genel başarı çok düşüktür.  Soruların aşırı zor olduğu düşüncesinde değilim. Türkiye’de liseler dört yıl; ve oldukça yüksek sayılacak bir eğitim öğretim zamanı  var. Temel Yeterlilikte; ve Alan Bilgisi  sınavında;  aday bilgi düzeyi ölçümü  gibi düşünsekte;  genel başarı durumu oldukça düşüktür. Milli Eğitim Bakanlığının ders sayısını azaltma; müfredatı küçültme düşüncesinde olduğunu açıkladı. Ancak bu düşüncenin tamamen yanlış olduğu; özellikle uygulamalı, deneyli, gözlemli,  çok problem çözerek ve çok daha zenginleştirilmiş müfredatla öğrencilerin çok daha iyi yetişecekleri ortadadır. O halde  4 yıl olan lise eğitim ve öğretiminin;   hem genel yetenekte; hemde alan bilgilerinde çok daha yoğunlaştırılarak; öğrencilerin en üst düzeyde yetişimleri sağlanmalıdır.