23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 94. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Zonguldak Valiliği önünde tören düzenlendi.
Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 94. kuruluş yıldönümü kutlamaları nedeniyle Zonguldak Atatürk Anıtı önüne çelenk sunumu gerçekleştirdi.
Törene, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Zonguldak Baro Başkanı Kerem Ertem, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, Sağlık İl Müdürü Bilal Cin, Çevre ve Şehirlik İl Müdürü Hasan Öztürk, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, daire müdürleri,sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.
Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, “Atatürk, 23 Nisan 1924’te ‘23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında çocuk bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, milli bayramımız olan 23 Nisanları çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk devletinin devamını emanet edeceğimiz yeni cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar önemli birer vesiledir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, yarınlarımızın güvencesi çocuklarımıza hediye ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı bu alanda hem hem dünyada bir ilki oluşturmakta hem de geleceğin cumhuriyet nesillerine, atamızın verdiği önemi ifade etmektedir. Cumhuriyetin geleceğini gençlere ve yarının sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklarımıza ve gençlerimize güvenini ifade eden Atatürk, onlara bir de bayram armağan etmiştir. Bugünde bizlere düşen görev, hem atamızın emanetlerinin yılmaz bekçileri olduğumuzu göstermek hem de atamızın aziz hatırasını en yoğun ve güzel biçimde yad etmek olmalıdır. Şunu asla unutmamalıyız, Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkmak demek bu cennet vatanı dünya arenasında günümüzde, gelecekte dengeleri kendi lehine değiştirebilen güçlü bir konuma getirmek olmalıdır. Emanete sahip çıkmak demek eğitim öğretim alanında, bilim ve teknik alanında, tıp alanında, spor alanında ve diğer bütün alanlarda uluslararası çapta başarılar elde ederek İstiklal Marşımız eşliğinde şanlı bayrağımızı gönderlere çektirmek olmalıdır. 23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır. Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Bugünde bizlere bu cennet vatanı canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyarak ve geliştirerek, yarınlara taşıyarak muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmalıyız. Atatürk'ün sizlere olan şu hitabını hiç unutmayın. ‘Küçük hanımlar, küçük beyler sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız’. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz. Sevginin, kardeşliğin tohumlarının atıldığı bu güzel güden beklentimiz dünya geleceğinde hoşgörünün hakim olması, barışın ve mutluluğun tesis edilmesidir” dedi.
Kaynak: iha