Zonguldak’ın Ereğli ilçesi İhsan Yılmaz İlkokulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çeşitli kutlama etkinlikleri düzenlendi.
İhsan Yılmaz Okulu bahçesinde düzenlenen etkililiğe okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Kutlama etkinliğinde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı öğrenci arkadaşları adına yapan okul öğrencilerinden Sıla Tazegül, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin kurulduğunu belirterek bu günü Atatürk’ün tüm çocuklara bayram olarak armağan ettiğini ifade etti. Tazegül konuşmasında, “23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gündür. Ulu önderimiz Atatürk; 23 Nisan gününü, bayram yapalım diye biz çocuklara armağan etmiştir. Meclisimiz, Kurtuluş Savaşı’nın en ateşli günlerinde açıldı. Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti’nin içine düştüğü durumu, düşmanlarımızın yurdumuzu paylaşmak için topraklarımıza nasıl saldırdıklarını ve Atatürk’ün Samsun’a, Amasya’ya Erzurum’a ve Sivas’a hangi zor şartlar altında gittiğini hepiniz biliyorsunuz. Mustafa Kemal Atatürk, düşmanı topraklarımızdan, ancak savaşarak atacağımıza inanıyordu. Bu nedenle, ileri gelenlerini bir meclis çatısı altında toplamak için var gücüyle çalıştı. 23 Nisan 1920 günü, Ankara’da ilk meclis toplantısı yapıldı. Çünkü millet, ulusal egemenliğini kazanmak istiyordu. Bütün kararları meclis veriyordu. Sonunda Kurtuluş Savaşımız kazanılmış, Ulusal egemenliğimiz milletimize verilmişti. Öyleyse, Ulusal Egemenlik sözlerinden şunları anlayabiliriz; Ulusu meydana getiren insanların, yönetme yetkisini bütünüyle elinde bulundurması. Elbette ki; bir ulusu meydana getiren bütün fertlerin yönetici olması düşünülemez. Ulus, yani millet, yetkisini vekilleri aracılığı ile kullanmaktadır. Kim bilir belki de; gelecekte milletimiz, kendisine vekil olmak için bizlere de yetki verebilir. Bizler de milletimizin geleceğinde söz sahibi olabiliriz. Sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın hakim olduğu bir dünyada el ele yaşamak ümidiyle; 94. yılını kutladığımız Bu büyük bayram, hepimize kutlu olsun" dedi.
Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından öğrenciler çeşitli halk dansları gösterisi yaptılar. Öğrencilerin yaptıkları gösteriler izleyenlerin beğenisini topladı. Programda ayrıca yıl içerisinde düzenlenen çeşitli yarışmalarda derece elde eden öğrencilere ödülleri verildi.
Kaynak: iha