Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda üçüncü olan Zonguldaklı Cenk Karalı, Zonguldak’ın adının duyurulması için çalışmalarının süreceğini belirtti.
İlk çalışmalara başladığından bu yana 13 yıl geçtiğini ifade eden 33 yaşındaki Cenk Karalı, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Türkiye Şampiyonası’nda elde ettiği üçüncülük kupasını iş yerinde sergiliyor. Spor çalışmalarını anlatan Karalı, “İlk ağırlığı elime aldığımdan bu yana 13 yıl geçti. Ama tabi o zaman acemilik zamanıydı. Profesyonelce çalışma tarihi 4 yıl. Dört yıl yediğime içtiğime, diyetime, antrenman tekniklerine kısacası hepsine profesyonelce çalışma öyle oldu. İki yıldır yarışma düşüncem var. Ama federasyon tam tarihi belirler, bir yıl önceden söyler. Bir sporcunun yarışmaya hazırlanması için bir yıllık süresi olmazı lazım gelir. 6 ay büyüme dönemi, 6 ay ufalma ve diyet dönemidir. Büyüme döneminde 100-110 kilolara kadar çıkarsınız. Bunu 80 kiloluk sıklet için söylüyorum. 6 ay sonrasında da artık parçalanma dönemi olur. Ve yarışma zamanına kadar diyet dönemine geçersin” diye konuştu.
Karalı, “Zonguldak’ta yaşayan ve lisans çıkaran tek sporcu benim. Vücut yarışmasına girip de derece alan tek sporcuyum. Şu ana kadar hiçbir Zonguldaklı sporcu, derece alıp gelmedi” şeklinde konuşmasına devam etti.
“HERKES VÜCUDUNU GÖSTERMEK İSTER”
Spor salonlarında bir ayda istediği vücut şeklini elde etmeye çalışanların boşuna çalıştığını ifade eden Karalı, şöyle devam etti:
“Herkes yazın tişörtünü giydikten sonra kol kaslarını, vücudunu göstermek ister. Bu herkes için geçerlidir. 60 yaşındaki amca da olsa, genç de olsa. Yaza girmeye bir ay kala spor salonları iki iken beş katı olur. Dolar. Herkes bir ayda spor yapıp vücudunu göstermek ister. 13 yıldır bu işi yapıyorum, eğer bir ayda spor yapılıp vücut istenilen şekle geliyorsa ben 13 yıldır uğraşmazdım. İnsan bedeni, irade, sabır ve güç var. Bazen televizyonlarda yarışma programları oluyor, vücutçu sporcular çıkıyor. Bunlar gençlere bir özenmek oluyor. Nasıl çok iyi bir futbolcu çıkıyor, futbol resitali sunuyor. Gençlerimiz de ateşle o oyunu oynuyor. Bu sebeple bir öncü olması lazım. Ama kamuoyunda hiç revaçta olan bir spor değil, ama bir tezatlık var. Zonguldak’ta body anlamında 13 tane spor salonu var. Ama revaçta olan futbol ile ilgili Zonguldakspor haricinde ufak ufak kulüpler var ama özellikle futbol adına bir salon yok. Kulüpler var. Burada bir tezat var. En yukarıda futbol, salon adına öğreticisi yok. Hiç revaçta olmayan vücut sporu için 13 tane spor salonu var. Hiçbir salon boş değil. Spor salonları dolu. Ama yeni gelen sporcular, konuşuyoruz tek hedefleri bir ay sonrasını merak etmeleri. Bir ay sonra vücudunu geliştirme gibi bir ihtimali yok. Sihirli değnek mi çarpsınlar? Sporcu beslenirse, iyi antrenman yaparsa, alkol ve sigara almazsa istediği vücut için biraz daha zamandan kısalabilir.”
“HEDEFİM SPORCU YETİŞTİRMEK”
Zonguldak tarihinde ilk kez vücut geliştirme sporunda derece elde edildiğini ifade eden Karalı, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Biz spor salonlarımızda efendi sporcu, büyüklerine saygılı olan sporcu, dengeli beslenen sporcuları öğreten taraf olmak istiyoruz. Baştan sağma hiçbir şey yapmıyorum. Hedefim her sene şampiyonaya iki sporcu yetiştirmek. Ben onların öncüsü oldum. Bayrağı aldım bir yere getirdim. İlla dereceye girmeleri önemli değil, bir başlangıç olur. Daha sonra dereceye girerler. Vücut sporu adına Zonguldak’ın adının duyurulmasını istiyorum. “
Kaynak: iha