Zonguldak Valiliği önünde doğalgaz verme töreni düzenlendi.
Düzenlenen törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, Akmercan Genel Müdürü Yunus Keskin, Akmercan Batıkar Doğalgaz Zonguldak Bölgesi Müdürü Bekir Selçuk, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, daire müdürleri, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Akmercan Genel Müdürü Yunus Keskin, “Doğalgaz dağıtım lisansı kapsamında şehirlerimize 2012 ve 2013 yıllarında 1 adet 80.000 metre küp saat kapasiteli şehir giriş istasyonu RMS-A, 2 adet bölge regülatörü, 25 kilo metre ana çelik hat, 35 kilo metre polietilen hat olmak üzere toplam 60 kilo metre doğalgaz hattı ile 5 bin konut, ticari ve resmi kullanıcıya hazır hale getirilmiştir. Lisans bölgesi kapsamında 2012 ve 2013 yıllarında 10 milyon dolar yatırım yapılarak doğalgaz yatırımlarının yüzde 20’si tamamlanmıştır. Kalan yatırımlar 4 yıl içerisinde bitirilecektir. 2014 yılında toplam 6 milyon dolar yatırım bütçesiyle Karaelmas Mahallesi, Terrakki Mahallesi, Yayla Mahallesi, Tepebaşı Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi ve Meşrutiyet Mahallelerinde toplam 60 kilo metre yatırım yapılacaktır. Bugün itibariyle Bahçelievler Mahallesinde 2014 yılı yatırımlarımız başlamıştır. 2014 yılı yatırımlarının tamamlanmasıyla ilave 11 bin konut ve 100 adet resmi kuruma doğalgaz bağlantısı yapılarak yatırımların yüzde 50’si tamamlanmış olacaktır. Şuan itibariyle doğalgaz hatlarımızın geçtiği Çaydamar, Karaelmas, Mithatpaşa, Meşrutiyet, Yayla, Terakki ve Bahçelievler mahallelerindeki cadde ve sokaklardan abonelik alımlarımız başlamıştır. Çağdaş, temiz, konforlu ve ekonomik bir enerji kaynağı olan doğalgaz hizmetinden tüm Zonguldak, Kozlu ve Kilimli’de yaşayan vatandaşlarımız yararlanmış olacaktır. Zonguldak şehri coğrafyası ve zemin şartları oldukça zor bir şehir. Bu nedenle doğalgaz altyapı faaliyetleri diğer bölgelere göre zor şartlarda yapılabilmektedir. Daha fazla dikkat, daha fazla ehemmiyet ve daha fazla emniyet tedbirleri alma zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Yapılan tüm çalışmalarımız her türlü zor şartlara rağmen titizlikle ve en son teknolojik standartlara ve güvenlik şartlarına azami ölçüde uyularak sürdürülmüş ve ilk etap çalışmaları tamamlanarak hizmete alınmaktadır. Doğalgaz şebeke yatırımları tamamlanmasıyla lisans kapsamında bulunan 110 bin potansiyel aboneye doğalgaz arzı yüzde 100 güvenli bir şekilde sağlanmış olacaktır. Zonguldak ve Kozlu’daki konutlarda bundan sonra gaz kullanımı için vatandaşlarımızın en kısa sürede Akmercan müşteri hizmetleri merkezine müracaat ederek abonelik işlemlerini yaptırmalarını ve akabinde sertifikalı mühendislik firmalarına doğalgaz tesisat dönüşümlerini yaptırarak doğalgaz kullanımına geçebileceklerini buradan duyurmak isterim. Zonguldak merkezde özellikle kış aylarında ciddi hava kirliliği meydana gelmektedir. Doğalgaz kullanımının artması ve yaygınlaşmasıyla, başta hava ve çevre kirliliği azalacak, insanlarımızın yaşam konforları artacak ve aile ekonomilerine önemli katkı sağlanmış olacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Ardından konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Enerji Piyasayı Denetleme Kurulu tarafından yapılan ihale sonucu şehrimize doğalgaz çalışmaları başlamış ve bugün itibariyle ilk olarak Gazipaşa Caddesi'nde bir binada Akmercan firması ofis binasında ve Çaydamar Mahallesi'ndeki bir kuruyemiş firmasında doğalgaz kullanılmaktadır. Doğalgaz almaya hazır olan mahallelerimiz şunlardır, Çaydamar Mahallesi Ahmet Taner Kışlalı Caddesi, Karaelmas Mahallesi Şehit Bülent Şanal Caddesi, Fındıksuyu Sokak, Elvankazancık Sokak, Meşrutiyet Mahallesi, Gazipaşa Caddesi, Uzunmehmet Caddesi, Kadırga Caddesi'nde ikamet eden vatandaşlarımızın abonelik işlemleri başlamıştır. Bu mevkilerde oturan vatandaşlarımız abone olduktan sonra doğalgaz kullanmaya başlayabileceklerdir. Şehrimizde doğalgazın kullanılmaya başlanması ile hava kirliliği önlenmiş olacaktır. Doğalgazın kullanılması ile sobadan çıkan gazlarla zehirlenmelerin önüne geçilecektir. Tüpgazdan 5 kat daha ucuz bir enerji kaynağı sağlanmış olacak. 2017 yılı sonunda tüm mahallelerimizde doğalgaz kullanılmaya başlanacaktır. Doğalgaz çalışmalarımızın bittiği yerlerde asfalt, parke ve betonlama çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir” diye konuştu.
Daha sonra konuşma yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, “İnsanoğlu hepimizin bildiği gibi hem sosyal hem de akıllı bir varlık. En ilkel çağlarda bile kabileler halinde yaşayan ancak daha sonra köyler oluşturan, kasabalar oluşturan, kentler oluşturan üretim ilişkilerini geliştiren sanayide ve teknolojide devrimler yapan insanoğlu bir taraftan bu şekilde yaşam standartını yükseltirken maalesef diğer taraftan bu gelişmeler birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Maalesef denizlerimiz, akarsularımız, tarım alanlarımız ve yaşam kaynağımız olan havamız kirlenmiş artık yaşamımızı, sağlığımızı tehdit eder boyutlara gelmiştir. Özellikle termik santrallerle gelinen nokta ayrıca Zonguldak’a yönelik geliştirilen projeler maalesef Zonguldak halkını, bizleri tedirgin eden boyutlara ulaşmıştır. O nedenle insanoğlunun varlığını sürdürebilmesi için sağlıklı temiz bir çevrede yaşama hakkı hem anayasalarla güvence altına alınmış hem de uluslararası sözleşmenin temel konusu haline gelmiştir. Bugün yaşam kaynağımız olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza katkı sağlayan böylesine anlamlı bir etkinlikte birlikte olmanın coşkusunu yaşıyoruz. Bugünde artık doğalgaz Zonguldak’a geliyor. Havaya artık kükürt solunumu artık olmayacak. Artık doğalgazla ısınmanın getirdiği katı atıklar çevremizi kirletmeyecek. Kirlilikten arınmış bir Zonguldak’ta yaşamının mutluluğunu yaşayacağız. Ben böyle bir olanağı bizlere sağladığı için belediye başkanımıza, yapımcı firmaya ve bu aşamaya kadar katkı sağlayan bütün bürokrasinin değerli temsilcilerine ve bu hizmetlere sahip çıkan çok değerli Zonguldaklılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Ardında konuşma yapan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ise “Havanın kirliliğinden bahsediyoruz. Eğer o kömür olmasa, şimdi şikayet ettiğimiz o kirlilik olmasa bugün bu noktaya biraz zor gelirdik. Ama bu kömürün de hatırını unutmayalım. Bu kömüre sahip çıkmak zorundayız. O kömüre sahip çıkacağız ki, Zonguldak yine göç alan bir Zonguldak konumuna gelsin. Onu yapmak zorundayız. Zonguldak'a doğalgaz geldi ve bu Zonguldak'ın geleceğine çok önemli bir katkıdır. Bu organizasyonu yapan, bu tesisleri yapan firmaya çok teşekkür ediyoruz, onların önemli katkısı olmuştur. Zonguldak sizler çok daha fazla hizmetlere layıksınız. Çok daha güzelini ve çok daha fazlasını yapmak zorundayız. Onu yapacağız ki, sizlere vermiş olduğumuz sözleri yerine getirelim. Sizin geleceğinize, sizin yaşamanıza katkı sağlamak hepimizin görevidir. Ben gerçekten bu tarihi günü kutluyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve hayırlı olmasını diliyorum”.
Kaynak: iha