20 Haziran 1938 Tarihli Kanunla  ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ adı altında kutlanmış bu Ulusal Bayramın adı  12 Eylül Askeri yönetiminden sonra ‘Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak adlandırıldı.

     Mustafa Kemal’in  16 mayıs 1919 da İstanbul’dan hareketle;  19 Mayıs 1919 da  Samsun’a   çıkmasıyla  Türk Bağımsızlığını  korumak ve işgal altındaki   topraklarımızdan  işgalcileri çıkarmak ve  ‘İstiklal Mücadelesi’ini kazanmak   için başlatılan bağımsızlık mücadelesinin başladığı tarihtir.  Bu mücadelenin sonucunda Yurdumuz düşman işgalinden savaşlar kazanılarak arındırılmış ve 24 Temmuz 1923 te ‘Lozan Barış Anlaşması’ ile Tam bağımsız Türk Devleti’nin varlığı tescillenmiş ve Uluslararası arenada yerini almıştır.  29 Ekim 1923 tede  TBMM de ‘Cumhuriyet’ ilan edilerek  ‘Türkiye Cumhuriyeti’ kurulmuş; TBMM de yapılan seçim ile  Mustafa Kemal Atatürk;  Türkiye Cumhuriyetinin ilk ‘Cumhurbaşkanı’  seçilmiştir. 

     Bu mücadelenin önem ve ehemmiyetini gelecek nesillere; özellikle gençlere anlatmak ve kavratmak için daha sonraki yıllarda Atatürk benim doğum günüm 19 Mayıstır deyişiyle 1938 de yasa çıkarılarak  ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma  Gençlik ve Spor Bayramı’  tescillenmiş;  o yıldan bu tarafa bayram olarak kutlanmaktadır.

     Atatürk’ün  ‘Gençliğe Hitabesi’nde  ‘Ey Türk Gençliği’ birinci vazifen ‘Türk İstiklalini  ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuzluğa kadar korumak ve kollamaktır.  Muhtaç olduğun kuvvet damarlarındaki asil kanda mevcuttur.  Çünkü Gençlik bir Ulusun omurgasıdır. Ne denli iyi yetiştirilirse; zamanı geldiğinde en başarılı hizmeti vereceklerdir.  Gençlik her zaman her dönemde;  verilen bu görevi en iyi şekilde yapacak; iyi eğitilmiş insan gücü ile; Ulusunu  Tam Bağımsız Millet olarak sonsuza kadar yaşatacaklardır.

      ’19  Mayıs  Atatürk’ü Anma Gençlik  ve Spor Bayramınız’ kutlu olsun.